Nyitókép forrása: ite.hu

 

Tíz éve Kína még „csak” az ötödik volt, mára az első helyre került. Ukrajna és Venezuela a lista végén kullog. És míg a terrorizmus tíz éve még előkelőhelyet foglalt el, most kissé hátrébb csúszva olyan új fenyegetéseknek adta át helyét, mint a kibertámadások, a koronavírus-járvány. Így látja az őt fenyegető veszélyeket ma Amerika.

 

A GeopoliticalFutures.com tette közzé a minap azt az infografikát, amely mennyiség szerint rangsorolta az USA-ra leselkedő fenyegetésekről szóló jelentés leggyakoribb szavait. Ez alapján, míg Afganisztán és az ottani amerikai szerepvállalás még az első helyen volt, az idei évben már csak tizenkettedik.

 

Az európaiak hiába hiszik, hogy az öreg kontinens a világ közepe, Amerika vajmi keveset törődik az ukrán válsággal. 2011-ben az ukrán kérdés (tehát még a polgárháború kitörése előtt) az utolsó előtti helyen szerepelt, és idén is csak az utolsó ötben van.

 

 hirdetes_300x300  

Egy sor új jelenség került azonban az amerikai figyelem középpontjában. Nem meglepő módon 2021-ben már Kína áll az első helyen – tíz éve még csak az ötödik volt a sorban. Utána Irán következik, az ő pozíciója nem változott a listán. Harmadik helyen végzett tíz éve és most is Oroszország. A negyedik helyen egykor Észak-Korea állt, mára helyét átvette a COVID-19, sőt, megelőzte a kibertámodasoktól és nukleáris támadásoktól való félelem is.

 

A világjárványtól az USA stratégái 2011-ben alig tartottak – bár nem zárták ki a lehetőségét, alig 13-szor emlegették a fenyegetésekről szóló jelentésben. Idén viszont már 68-szor említették. Ugyanez a helyzet a kibertámadásokkal, tíz éve csak tucatnyiszor ragozták ezt a problémát a jelentésben, idén már 40-szer.

 

Ha földrajzilag nézzük, az USA figyelme és félelme elsősorban Ázsia felé irányul: Kína, Irán, Oroszország, és nem nehéz belátni, hogy a kiberbiztonság kérdése is elsősorban orosz és kínai hackerekkel függ össze, ahogy a nukleáris fenyegetés is Iránt juttatja először eszébe az amerikai döntéshozóknak.

 

Forrás: GeopoliticalFutures.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.