Nyitókép: BKA

 

Lemondta hivatalos hétvégi programját Bécsben Javad Zarif iráni külügyminiszter válaszul arra, hogy Sebastian Kurz (ÖVP) osztrák kancellár pénteken felhúzatta az izraeli zászlót a Ballhausplatz-on álló Szövetségi Kancellária épületére. Kurz az akcióval Ausztria szolidaritását kívánta kifejezni a napok óta rakétatűz alatt álló Izrael irányába.

 

Zarif twitteres üzenetében sokkolónak és fájdalmasnak nevezte az izraeli zászló látványát az osztrák kancellár székhelyének tetején. Szerinte nem helyes egy olyan államot támogatni, mely megszálló hatalomként civileket, köztük gyermekeket gyilkol. Alexander Schallenberg (ÖVP) szövetségi külügyminiszter válaszában visszautasította Zarif vádjait. A néppárti politikus kifejtette:

 

„Ha a Hamász terrorszervezet több mint 2000 rakétát lő ki izraeli civil célpontokra, akkor nem fogunk csendben maradni”

 

A diplomáciai csatározás egyébként tegnap kezdődött, miután Törökország „erkölcstelennek” nevezte Ausztria lépését. Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan szóvivője azt kérte az osztrákoktól és az európaiaktól, hogy utasítsák el Izrael „szégyenteljes” politikáját és felszólította Kurz-ot, hogy ne „bátorítsa az agressziót”.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: Twitter

 

Az osztrák rendőrség eközben biztonsági okokból lezárta az izraeli nagykövetség környékét, ugyanis félő, hogy attrocitásokra kerülhet sor. Szerdán 2500 ember vonult végig a híres bécsi bevásárlóutcán – a Mariahilfer Straße-n -, miközben szabadságot követeltek Palesztínának. Az „Allahu Akbar”-ozó tömegben több fiatalkorú és gyermek is jelen volt.

 

Krone

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.