Rajmund, Zelma
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -5 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Manfred Weber: az egész EU-ban büntetni kellene a vallások elleni gyűlölködést

A CSU politikusa a Hamász által elkövetett "rakétaterror" ellen szólalt fel, és a szélsőjobboldali csoportokat bírálta

Nyitókép forrása: infostart.hu

 

Az utóbbi napok antiszemita tüntetéseinek tanulságaként az egész Európai Unióban büntetni kellene a vallások elleni uszítást és gyűlölködést – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

 

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a izraeli-palesztin konfliktus újbóli elmérgesedéséről szólva hangsúlyozta, hogy az EU-nak egyértelműen állást kell foglalnia a Hamász dzsihadista palesztin szervezet által az izraeli polgári lakosság ellen folytatott “rakétaterrorral” szemben. Az EU-nak a legélesebben el kell ítélnie a terrortámadásokat, és ki kell állnia Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett – mondta Manfred Weber. A Berliner Morgenpost című lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a vallásszabadság az “európai társadalmi modell” egyik alapeleme, ezért az EU-tagállamoknak közösen meg kellene vizsgálniuk, hogy a közösség valamennyi tagjánál bűncselekménnyé nyilvánítsák-e a vallások elleni gyűlölködést.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az izraeli-palesztin konfliktus felerősödésével emelkedésnek indult az antiszemita incidensek száma, Manfred Weber kijelentette, hogy a fejleményért felelősek egyes pártok is, köztük a németországi Alternatíva Németországnak (AfD) és a Marine Le Pen vezette franciaországi Nemzeti Tömörülés. Az AfD- és a Le Pen-féle “radikálisok” ösztönzik az antiszemitizmus társadalmi elfogadhatósága határának eltolását, amivel hozzájárultak az indulatok elszabadulásához, és ezt világosan ki is kell mondani – fejtette ki az EPP frakcióvezetője. Németországban a hét eleje óta több mint tíz antiszemita és Izrael-ellenes incidenst regisztráltak.

 

Több városban megdobálták kővel a helyi zsinagógát, máshol izraeli zászlót égetettek el. A legnagyobb szabású eset szombat este történt Berlinben, ahol az Izrael állam 1948-as megalapításának évfordulója alkalmából a palesztinok mellett tartott tüntetések egyikén több száz demonstráló összecsapott a megmozdulás biztosítására kivezényelt mintegy hatszáz rendőrrel. Szombaton országszerte 25 tüntetést tartottak Izrael megalapítása arabul katasztrófának (nakba) nevezett napja alkalmából.

 

A legtöbb megmozdulás ugyan békés volt, de a demonstrálók soraiban Izrael- és zsidóellenes jelszavakat skandáltak. Több tartományi belügyminiszter határozott rendőri fellépést ígért a hasonló esetekre. Aki a gyülekezés és a véleménynyilvánítás alaptörvényben biztosított jogát arra használja, hogy “antiszemita jelszavakat üvöltözzön, izraeli zászlókat égessen és rárontson zsidó intézményekre”, bűncselekményeket követ el, amelyeket a jogállam a legnagyobb következetességgel megtorol – mondta például Boris Pistorius alsó-szászországi belügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak.

 

Hasonlóan fogalmazott a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer is, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy “a jogállam teljes erejével kerül szembe, aki antiszemita gyűlöletet terjeszt” Németországban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2021. máj. 17. 10:59

Te hülye gyerek, először kezd magatoknál Németországban.....

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket