Nyitókép forrása: bbc.com

 

Egyetlen nap alatt 2100 illegális bevándorló érkezett Észak-Afrikából az olasz Lampedusa szigetére. Csakhogy a migránsok közkedvelt célállomásán már csak kétszáz férőhely volt, így az olasz kormány az EU-tól kért segítséget és a migránsok elosztását a tagállamok között. Csakhogy a V4 és Ausztria is következetesen elutasítja a migránsok elosztására irányuló kérdéseket. Nem csoda, hiszen a jó idő beköszöntével több tízezer migráns indulhat meg Líbiából Európa irányába.

 

Vasánap és hétfőn újabb migránsok érkeznek halászhajókon Lapmedusára. Idén csaknem 13 ezren értéke el az olasz partokat, amely háromszor több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A tengeri út veszélyes vállalkozása során 500-an vesztek oda.

 

A BBC beszámolójában megszólított egyik bevándorló arról beszélt, hogy éhező családja eltartása miatt akar bejutni Európába. Egy másik bevándorló, egy nő pedig arról, hogyan erőszakolták, miután Líbiába érkezett. A megrendítő történetek után néhány sorral azonban már arról olvashatunk, hogy a bevándorlók fejenként 8000 líbiai dinárt, azaz nagyjából 1500 eurót fizettek az embercsempészek a lampedusiai, háromnapos kiruccanásért.

 

 hirdetes_300x300  

Az olasz hírszerzés szerint a mostani kiugró számok csak előjelei egy jóval nagyobb hullámnak. A líbiai partoknál mintegy 50-70 ezer migráns várakozhat arra, hogy elinduljon Olaszország irányába.

 

Görögország visszafordítja a migránsokat, ezért támadják

 

Görögország pénteken jelentette be, hogy csökkentette  migránstáborai túlzsúfoltságát. A görög táborokban kétszer-háromszor annyi illegális bevándorlót szállásoltak el, mint amekkora embertömegre tervezték őket. Az nem világos, hogy a számcsökkenést jelentő tömegnek mi lett sorsa (kitoloncolás vagy továbbengedés), de mivel az Európa Tanács emberjogi biztosa, Dunja Mikatović felháborodásának adott hangot, valószínűleg kitoloncolásokra került sor.

 

Az Európa Tanács tiszviselője azt rótta fel Görögországnak, hogy „visszaszorítja” a migránsokat. A kifejezés azt a gyakorlatot takarja, hogy a hatóságok már azt is megakadályozzák, hogy a migránsok belépjenek az ország területére és menedékstátusért folyamodjanak. A vádak szerint Görögország „titokban visszatoloncolja a bevándorlókat Törökországba”.

 

Az EU egyelőre nem reagált érdemben a Görögországot ért vádakra, nyilván parázs vita alakulhatna ki az ügy körül.

 

A migráció uniós szinten továbbra is téma, még ha a koronavírus okozta válság kissé a hátérbe is szorítja. Az EU által beterjesztett migrációs paktum több tagállam számára elfogadhatatlan, mert burkoltan bár, de továbbra is kötelező betelepítési kvótákat tartalmaz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!