Nyitókép: multimedia.europarl.europa.eu

 

Felszállt a fehér füst. Sikerült megállapodni az Európai Bizottság javaslatáról, az EU-s digitális Covid-igazolványról. „Üdvözlöm az ideiglenes megállapodást az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal” – jelentette be Didier Reynders biztos a Twitteren.

 

Rekord idő alatt hoztuk létre ezt az eszközt, hogy megőrizhessük a szabad mozgást minden EU-s állampolgár számára –  tette hozzá a biztos. A védettségi dokumentum célja ugyanis a nemzetközi utazások megkönnyítése.

 

 hirdetes_810x300  

A bizottsági javaslat alapján az igazolvány három információt tartalmazhat:

  1. ha valakit beoltottak a koronavírus elleni vakcinák egyikével
  2. ha valaki a közelmúltban átesett a betegségen, és így szerzett védettséget
  3. ha valakinek friss negatív eredményű teszteredménye van.

 

Reynders a megállapodás után azt mondta, hogy a vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont: csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináról állítanak majd ki igazolványt, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal, illetve a Szputnyikkal oltottak igazolását.

 

 

Csak megfelelő indoklással lehet újabb utazási korlátozást bevezetni

 

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Ilyen intézkedést csak akkor hozhatnak, ha az arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel.

 

A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot.

 

Július elsején léphet életbe

 

„Nem fogjuk megismételni a 2020-as rémálomszerű nyarat”

 

– fogalmazott a megállapodást utáni sajtótájékoztatóján Juan Fernando López Aguilar, aki az EP részéről a tárgyalásokat vezette. Az mondta, hogy a mostani menetrend szerint július elsejétől léphet életbe az EU-s igazolvány.

 

„A megállapodással megtettük az első lépést a schengeni övezet helyreállítása felé”

 

– fogalmazott a spanyol szociáldemokrata EP-képviselő.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.