Nyitókép forrása: bbc.com

 

Indiában a koronavírus tombolása utat nyitott egy másik halálos betegség terjedésének. Eddig legalább 8800 betegnél azonosították a rendkívül veszélyes mukormikózist. A betegséget „fekete gombaként” is emlegetik, a halálozási aránya 50 százalékos és sok beteget csak úgy lehet megmenteni, hogy eltávolítják a szemüket a gomba terjedésének megakadályozása érdekében – derül ki a bbc.com beszámolójából.

 

Az egyébként ritkának számító gombás fertőzés előfordulásának feltűnő növekedése mögött a koronavírust kell keresni. Az esetek zömében felgyógyult vagy már gyógyuló félben lévő koronavírus betegeket sújt a fekete gomba.

 

Az orvosok azt gyanítják, hogy a koronavírus súlyos lefolyását egyébként eredményesen enyhítő szteroidkezelés okozza a problémát. A szteroidok megvédik a tüdőt a visszafordíthatatlan sérülésektől, amit a gyulladás okozna, de egyben elnyomják az immunrendszert is, amivel esélyt teremtenek a fekete gombának a szervezetben való terjedésre.

 

 hirdetes_300x300  

Az eddigi adatok szerint a fekete gomba nagyjából két héttel a koronavírusból való felgyógyulás után jelenik meg a betegeknél, elsősorban más krónikus betegségben szenvedőknél (cukorbetegség, daganatos megbetegedés és hasonló). Indiában egyébként is magas a fekete gomba fertőzések száma, mert a lakosság nagyságához képest nagy a cukorbetegek és főleg a kezeletlen cukorbetegek aránya. Erre a koronavírus még ráerősít.

 

Gujarat és Maharastra államokban jelentették az összes mukormikózisos esetek felét, illetve további 15 indiai államban regisztráltak eseteket néhány tucattól több százig terjedő nagyságban. Közép-India egyik ezer férőhelyes kórházában egy nap alatt nyolcról 185-re emelkedett a fekete gombás betegek száma. Pedig a járvány megelőző két évben alig pár eset fordult elő.

 

A helyzet rendkívül súlyos, ugyanis a koronavírus-járványt tetéző új gombafertőzés betegeinek 80 százaléka életmentő műtétre szorul, vagyis nő a kórházakra nehezedő nyomás, és csökkennek a koronavírusos betegek túlélési esélyei.

 

Több kórházban úgy vélik, hogy a fekete gomba járványa súlyosabb méreteket ölt, mint a koronavírus-járvány. Ha ugyanis nem sikerül a betegeket időben kezelni, akkor a halálozási ráta 50-ről 94 százalékra emelkedhet. Márpedig a kezelés és műtét ára elég magas, a fekete gomba elleni gyógyszerekből pedig általános hiány van.

 

A mukormikózist talajban, növényeken, rothadt gyümölcsön előforduló gombaspórákkal való érintkezés idézheti elő. Alapesetben rendkívül ritka betegség. A tünetek között szerepel a fél arc duzzanata, fejfájás, láz, orr és a melléküregek eldugulása. A tünetek fokozódása után a betegség kihat az agyra és a tüdőre, az orr fekete színűre vált, kettős látás alakul ki, légzési nehézségek adódnak, mellkasi fájdalom lép fel.

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.