Nyitókép: TASR/AP

 

A Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vállalat vakcinái a második dózis beadása után az indiai vírusmutánssal szemben is hatékonyak – derült ki az angliai Public Health England (PHE) közegészségügyi hivatal legújabb tanulmányából.

 

A Pfizer/BioNTech konzorcium vakcinájának két héttel a második dózis beadása után 88%-os hatékonysága volt az indiai variánssal szemben, míg a brit mutánssal szemben 93%-os.

 

 hirdetes_300x300  

Az AstraZeneca-vakcina hatékonysága 60%-os volt az indiai mutánssal szemben, míg a brit variánssal szemben 66%-os.

 

A PHE szerint a két vakcina közötti különbség azzal magyarázható, hogy az Egyesült Királyságban a Pfizer-vakcinát hamarabb kezdték el alkalmazni. Az adatok egyúttal azt is kimutatták, hogy az AstraZeneca-vakcina esetében hosszabb időre van szükség a teljes hatékonyság kialakulásához.

 

Az első oltás után mindkét oltóanyag csupán 33%-os védelmet biztosított az indiai mutánssal szemben, míg a brit vírusvariánssal szemben már az első dózis is 50%-os effektivitást mutatott.

 

A vizsgálatot április 5. és május 16. között végezték el. A tudósok 12 675 koronavírusos eset genomját szekvenálták, amelyek közül 1 054 indiai mutáns volt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.