Nyitókép: SITA/AP

 

A Ryanair légitársaság Minszkben földre kényszerített repülőgépén őrizetbe vett Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki bloggert bántalmazták a hatósági őrizetben – jelentették ki egybehangzóan az újságíró szülei, Dmitrij és Natalja Prataszevics.

 

A dpa hírügynökségnek kedden nyilatkozva Natalja Prataszevics elmondta, hogy a fehérorosz állami sajtóban fiáról megjelent felvételen bántalmazások nyomai láthatóak.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem vagyok sebész, de az biztos, hogy az orrát megütötték, és talán el is törték”

 

– mondta hozzátéve, hogy fia bal orcája megduzzadt.

 

„Még a smink alatt is látható a sárgás elszíneződés – vélhetően púderral próbálták eltakarni a véraláfutásokat”

 

– mondta Natalja Prataszevics, aki szerint fia nyakán fojtogatás nyomai láthatóak. Azt állította, hogy koholt vádakat hoztak fel ellene, és a vallomást kikényszerítették belőle.

 

„Vagy felolvasta ezt egy lapról, vagy kényszerítették, hogy tanulja meg kívülről”

 

– mondta. Hangsúlyozta, hogy fia erős egyéniség, de vele együtt a barátnőjét, Szofja Szapegát is őrizetbe vették, amit zsarolásra használhatnak fel. Hozzátette: attól tart, hogy a nyomozók a fiatal nőt is bántalmazhatták, hogy megtörjék a fiát.

 

Dmitrij Prataszevics szerint fiának hamuszürke volt az arca, és hiányzott néhány foga is. Hangsúlyozta, hogy láthatóan ideges volt, és tőle szokatlan módon beszélt. Szerinte egyértelműen egy szöveget kellett felolvasnia.

 

A több Telegram-csatornára is feltöltött videofelvételen a 26 éves Raman Prataszevics azt mondta, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele. Hozzátette, hogy a továbbiakban is együttműködik a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni „a Minszk városában lezajlott tömeges zavargások szervezésének tényállásában”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!