Nyitókép forrása: TEK

 

Ahogy arról korábban a Körképen is beszámoltunk, terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek egy magát iszlamistának valló magyar férfit Magyarországon. A 21 éves egyetemista a TEK felderítőinek köszönhetően nem tudta végrehajtani tervét. A TEK felszámoló egységei kedden Kecskeméten ütöttek rajta a terroristán.

 

A magyarnemzet.hu értesülései szerint

 

a kedden elfogott magyar férfi több magyarországi helyszínen is robbantani akart. Elsőként a labdarúgó-Eb budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban, ahol 70 ezer ember életét veszélyeztethette volna. Ugyanakkor a Balatonon turisták tömegébe is bele akart hajtani személyautóval.

 

A lap szerint az egyetemista férfi a darkweben chatelt iszlám radikálisokkal és így sodródott a szélsőségesek közé.

 hirdetes_300x300  

 

Információnk szerint a TEK bizonyítékai olyan súlyúak, hogy nemcsak az alapos gyanút támasztják alá, hanem a majdani büntetőperben is perdöntők lehetnek.

 

írja a magyarnemzet.hu. A lap úgy tudja, hogy a TEK felderítői folyamatosan megfigyelik a lehetséges terroristákat Magyarországon, így bukkantak rá a 21 éves magyar iszlamista férfira is, aki robbantások elkövetését készítette elő.

 

A felderítők a beszerzett információk ellenőrzése, elemzése és értékelése során azonosították a férfit, valamint összegyűjtötték a bizonyítékként számításba vehető tényeket és adatokat, és átadták a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek.

 

Iszlamista terrorista akart robbantani Magyarországon

 

Csőbomba és autós támadás

 

Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben. A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, „kimondottan dzsihadista propagandát” valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt.

 

A fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt – szögezte le a főigazgató.

 

Hajdu János szerint már annyi információ gyűlt össze, hogy a felderítési igazgatóság úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben. Az ügyészség az ügyet innentől átvette – tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta: a fiatalember bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat, de ezt a későbbiekben a nyílt nyomozás fogja feltárni.

 

A tábornok megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. „Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk” – fogalmazott. Hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, amelynek elemzése napokba, de akár hetekbe is telhet – közölte.

 

magyarnemzet.hu, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!