Nyitókép: TASR/AP

 

Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy az EU stratégiája a koronavírus elleni gyógyszereket illetően meghozta az eredményét, és bemutatta annak az öt gyógyszernek a listáját, amelyek hamarosan az egész EU-ban elérhetőek lesznek a koronavírusos páciensek gyógyítására.

 

Az öt új gyógyszerből négy monoklonális ellenanyag, amely az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatának tárgyát képezi. A másik gyógyszer immunszupresszív, amely már rendelkezik piaci engedéllyel, és amelynek a használatát már csak a covidos betegek gyógyítására kell kiterjeszteni.

 

 hirdetes_810x300  

A vírus nem fog teljesen eltűnni

 

Stella Kyriakidis uniós egészségügyi biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban egyre gyorsabban zajlik az oltás, de a vírus nem fog olyan könnyen eltűnni, így a pácienseknek biztonságos és hatékony gyógymódokra is szükségük lesz.

 

 „A mi célunk az, hogy potenciális, ígéretes gyógymód-jelölteket azonosítsunk, és az év végéig legkevesebb három új gyógyszert engedélyezzünk“

 

– mondta az uniós biztos.

 

Elmondása szerint az első öt gyógyszer a fejlesztés előrehaladott állapotában van, így nagy esélyük van arra, hogy ott legyenek aközött a három új koronavírus elleni gyógyszer között, amelyek 2021 októberéig kapnak engedélyt.

 

Az EB szerint az alábbi termékekről van szó:

 

  • immunszupresszív baricitinib, az immunrendszer aktivitást csökkentő gyógyszer az amerikai Eli Lillytől;
  • bamlanivimab és az etesevimab kombinációja az Eli Lillyi cégtől (jelenleg az EMA vizsgálja);
  • casirivimab és a imdevimab kombinációja a Regeneron Pharmaceuticals és a Hoffman – La Roche társasgától (jelenleg az EMA vizsgálja);
  • regdanivimab a Celltrion vállalattól (jelenleg az EMA vizsgálja);
  • sotrovimab a GlaxoSmithKline és a Vir Biotechnology vállalattól (jelenleg az EMA vizsgálja).

 

A szakmai bizottság a páciensek különböző korosztálya, különféle stádiumok és a betegség súlyosság szerint próbálja kiválasztani a legígéretesebb gyógyszereket.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.