Nyitókép: Port-au-Prince-ben készített kép Jovenel Moise haiti államfőről Fotó: MTI/EPA/EFE/Orlando Barría

 

Ismeretlen fegyveresek hajnalban betörtek Jovenel Moïse haiti elnök fővárosi házába, és meggyilkolták – közölte Claude Joseph ügyvezető miniszterelnök. Feleségét ugyancsak meglőtték, a first ladyt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A támadók kiléte és indítéka egyelőre ismeretlen.

 

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a merényletben külföldiek is részt vettek, szemtanúk arról számoltak be, hogy spanyol és angol beszédet is hallottak. Szervezettségre utal az is, hogy helyszíni jelentések szerint drónt és gránátokat is bevetettek.

 

Az egykori banánkereskedőből politikussá lett, 53 esztendős Jovenel Moïse 2017 februárja óta irányította az országot. A 11 milliós, karibi-térségbeli állam politikai rendszerében a hatalmat a megválasztott államfő és a miniszterelnök vezette kormány megosztva gyakorolja.

 

 hirdetes_300x300  

Jovenel Moïse azonban régóta az ellenzék célkeresztjében áll, azzal vádolták, hogy egyeduralmat próbál kialakítani, korrupciós ügyei vannak, valamint különféle bűnszervezetekkel is együttműködik, de még mandátumának érvényességét is megkérdőjelezték.

 

Haiti a világ egyik legszegényebb országa, amely a mai napig nem heverte ki a 2010-es pusztító földrengést, amely legalább 200 ezer életet követelt. Persze a szigetországot sem kerülte el a koronavírus, de azon kevés államok egyike, ahová még egyetlen vakcina sem érkezett.

 

A DPA hírügynökség szerint Haiti épp egy mély politikai krízis közepén van, az elnöki, parlamenti és helyhatósági választásokon kívül szeptemberben alkotmányos referendumot is kellene tartani, amit a koronavírusjárvány miatt már kétszer elhalasztottak.

 

Az elnöki pozíciót egyelőre Claude Joseph ügyvezető miniszterelnök vette át.

 

magyarnemzet.hu, teraz.sk

Megosztás:
Címkék: haiti merénylet

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!