Nyitókép forrása: Russian Emergencies Ministry Handout/EPA

 

Oroszországban több mint 550 különálló tűz pusztít nagy területen. A lángok fele Jakutszk közelében, Szibériában tombol 12 ezer kilométernyi erdőterületen. A tűzoltók csak a lakott területek közelébe érő lángokkal veszik fel a harcot, a többi tűz ellenőrizetlenül terjed.

 

A szakértők szerint a jakutszki tüzek nem annyira pusztítók (jelenleg), mint tavaly, de jóval közelebb vannak a településekhez.

 

A tüzek kialakulásáért a rendkívül meleg időjárás lehet a felelős. A júniusi hónap átlaga 3 fokkal volt magasabb a megszokottnál. A klímaváltozás Oroszországot fokozottabban érinti, mert területe  2,5-ször gyorsabban melegszik fel, mint a bolygó többi része, és ez különösen Szibériára jelent veszélyt.

 

 hirdetes_300x300  

Az állandóan fagyott állapotú talajba, a permafrosztba zárt gázok (metán és más üvegházhatású gázok) most kiszabadulhatnak. A kiterjedt és rendszeressé váló erdőtüzek felolvasztják és ezzel fellazítják a permafrosztot. Az egész így válik egy ördögi körré: a kiszabaduló gázok növelik a felmelegedést, amely pedig növeli a tüzek kialakulásának valószínűségét.

 

iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.