Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

A városokat háborús övezetté változtató zavargások, fosztogatások  hetedik napján a dél-afrikai kormány 25 ezer katona mozgósítását kérvényezte, ami brutális erődemonstrációt jelent ahhoz képest, hogy jelenleg 5000 fegyveres próbálja feltartóztatni a csőcselék rombolását. Az egymáshoz közel lakó városi lakók csoportokba verődve késekkel, ásókkal, a szerencsésebbek sörétes puskával próbálják megvédeni javaikat a bandába verődő fosztogatókkal szemben. Az indulatok névleg Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök őrizetbe vétele miatt szabadultak el, ám a háttérben a gazdasági mélyrepülést és a járványintézkedések szembeni népharagot kell látni.

 

Egy héttel ezelőtt Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök feladta magát a rendőrségen, miután a bíróság megsértéséért 15 hónapnyi fogdára ítélték. Zuma hívei tüntetésekbe kezdtek, ám nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a járványintézkedések, munkanélküliség és élelmiszerhiány miatt elégedetlen tömeg is, és több város, de főleg Durban városát csatatérré változtatták. A szupermarketeket, üzleteket kifosztották, akadozik az élelmiszerellátás. Egyes helyeken a vagyonukat féltő lakosok sörétes puskával, kerti szerszámokkal és rögtönzött barikádokkal próbálják megvédeni vagyonukat a fosztogatóktól.

 

A hivatalos jelentések szerint eddig legalább 1700 embert tartóztattak le, a zavargásoknak 72 halálos áldozata van. Csak szerdán több mint 200 fosztogatást és rongálást jelentettek a hatóságoknak, annak ellenére, hogy a duplájára, 5000 főre növelték a mozgósított katonák számát.

 

 hirdetes_300x300  
Újabb 25 ezer katona, mert nem látni a zavargások végét

 

Nosoviwe Mapisa-Nqukula védelmi minszter csütörtökön 25 ezer katona bevetésére irányiló engedélykérelmet terjesztett elő, hogy megfékezze  a KwaZulu-Natal tartományban és Durbanban folyó erőszakot, amely részben átterjedt Guatenbgre és Juhannesburgra is.

 

A szupermarketeket kifosztották és felgyújtották. Az orvosi rendelőket is kifosztották, így az egészségügyi ellátás is megbénult az érintett városrészekben. Egyesek már az újjáépítést fontolgatják, csakhogy a legtöbben szinte azonnal el is hessegetik a gondolatot, mivel nem tudni, mi fog történni. A letartóztatott elnököt korrupcióért akarják bíróság elé állítani, így minimum a tárgyalás idejére pattansági feszült közhangulatra kell majd számítani.

 

Az egész ügynek súlyos gazdasági okai és következményei is vannak. Dél-Afrika jelenleg a járvány harmadik hullámát nyögi, a koronavírus miatti gazdasági válság okán az állástalanok aránya másfél év alatt 30 százalékosra emelkedett (!). A kormány a szigorító intézkedések keretében három évre befagyasztotta a közalkalmazottak bérét, bár a zavargások ennek tényleges betartását erősen megkérdőjelezik.

 

Ugyanakkor, ha  belátható időn belül áll helyre a rend Dél-Afrikában, akkor az egész kontinensre kiterjedő gazdasági problémákkal nézhetnek majd szembe. A zavargások gócpontja Durban városa, amely Szubszaharai Afrika legnagyobb konténerhajó-kikötőjének ad otthon. Egy tartós belpolitikai bizonytalanság hatalmas lendületet adna a globális viszonyok miatt egyébként egekbe szökő áraknak.

 

Belpolitikai csaták és korrupciós perek

 

Zumát június 29-én ítélték letöltendő fogházra, amiért megsértette a bíróságot azzal, hogy nem jelent meg az úgynevezett Zonda Bizottság előtt. Ez a bizottság Zuma 2009 és 2018 közötti elnöki ciklusait hivatott kivizsgálni, mivel a volt államfőre korrupció gyanúja vetült. Egy kapcsolódó ügyben Zuma májusban szintén elutasította a beismerő vallomást. Abban az esetben egy 1999-es 5 milliárd (!) dolláros fegyverügyletről volt szó, akkoriban Zuma elnökhelyettes volt.

 

A tárgyalás kezdetét július 19-ére tűzték ki.

 

A Zuma elleni korrupciós hadjárat mögött Cyril Ramaphosa jelenleg regnáló elnököt kell látni, aki erőteljes korrupció ellenes programmal és az igazságszolgáltatás rendbetételével győzte meg a váalsztókat. Az Afrikai Nemzeti Kongresszusban (Dél-Afrika egykor legerősebb pártja, amely az utóbbi időben igencsak gyengélkedik) azonban Zuma továbbra is igen erős pozícióval rendelkezik. Magyarul: a korrupció ellenes agenda Ramaphosa részéről Zuma utolsó megmaradt bástyáinak ledöntését szolgálja. Ramaphosa korábban olyan szabályokat vezetett be a pártban, amely szerint korrupció vádja esetén az illető politikusnak távoznia kell hivatalából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.