Nyitókép forrása: SITA/Stefan Rousseau/Pool via AP

 

Január óta nem volt ilyen magas az új esetszáma Nagy-Britanniában, szombaton pedig Sajid Javid brit egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért izolációban van. Tünetei enyhék, korábban már mindkét adag oltást megkapta. A miniszter fertőzöttségét gyorsteszt állapította meg, egyelőre várják a PCR-teszt eredményét.

 

Javid három hete tölti be a tárcavezetői posztot, a mainstream sajtó szerint neki kellene átültetni a brit kormány azon tervét a gyakorlatba, hogy a Delta-variáns egyre növekvő terjedése ellenére csökkentsék a járványügyi korlátozásokat. Javid márciusban kapta meg az AstraZeneca első, május 16-án a második adagját. Az oltások nem nyújtanak teljesen 100 száz százalékos védettséget, de jelentősen csökkenti annak valószínűségét, hogy a betegség súlyos lefolyású lesz.

 

A Public Health England intézete által közzétett jelentés szerint az AstraZeneca két adagja 60 százalékos hatékonyságot mutat a koronavírus Delta-variánsának tüneti betegségeinek megelőzésében és 92 százalékban hatékony, ha a kórházi kezelést jelentő súlyos betegséglefolyás megelőzéséről van szó.

 

 hirdetes_300x300  

Abban a szakértők között nincs vita, hogy Nagy-Britannia a COVIF-19 eseteinek új hulláma előtt áll, de Johnson és Javid azt állítják, hogy az oltás – ha a vírus terjedését nem is, de – a kórházakra nehezedő nyomást elhárítja. Ennek ellenére sokan kritikusan tekintenek a brit kormány újranyitási terveire. Nagy-Britanniában a minap 54 ezer új koronavírusos esetet vettek nyilvántartásba, január óta nem volt ilyen rossz a járványstatisztika, igaz, a halálos áldozatok száma „mindössze” 41 fő volt.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!