Nyitókép: SITA/AP

 

A két eltérő koronavírus elleni vakcina kombinációja csak specifikus esetekben lesz engedélyezett – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője azzal, hogy a szakemberek ajánlása alapján döntöttek így.

 

„A szakemberek úgy határoztak, hogy a mi feltételeink mellett a vakcina kombinációját kizárólag abban az esetben lehet megvalósítani, ha egészségügyi ellenjavallat áll fenn ugyanannak a vakcinának a második dózisával kapcsolatban“

 

– mondta a szóvivő.

 hirdetes_810x300  

 

Második adagként tehát abban az esetben lehet más típusú oltóanyagot kapni, ha valamilyen súlyos mellékhatás jelentkezett az első oltás után, vagy ha az első oltásnál használt oltóanyag valamilyen okból kifolyólag nem elérhető.

 

Az utóbbi abban az esetben fordulhat elő, ha az illető külföldön oltotta be magát a vakcina első adagjával, és Szlovákiában az a bizonyos oltóanyag nem elérhető vagy nem tartozik a regisztrált vakcinák közé.

 

Az egészségügyi tárca szerint a vektor alapú vakcina első adagját és az mRNS vakcina második adagját lehet kombinálni, de a két oltás között legkevesebb 28 napnak, legfeljebb 12 hétnek kell eltelnie. Emellett az mRNS vakcina első adagját és a vektor alapú vakcina második adagját is lehet vegyíteni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!