Nyitókép forrása: eer.ru

 

Az Egyesült Államok és Németország közép-európai idő szerint szerda este megállapodtak a vitatott Északi Áramlat 2 gázvezeték befejezését illetően. Washington nem fogja szankcionálni a projektben részt vevő vállalatokat.

 

Az Északi Áramlat 2 egy 11 milliárd dolláros gázfolyosó projekt, amely a Balti-tengeren keresztül szállít majd földgázt Oroszországból Németországba. Megépülése jelentősen csökkenti a Szlovákián és a Lengyelországon keresztül menő gázvezetékek fontosságát. A legrosszabb forgatókönyv szerint azonban az országok nem csak a tranzitbevételeiktől esnek majd el, hanem kiszolgáltatottá válnak az orosz gázfegyvernek.

 

Lengyelország, Ukrajna élesen bírálta a projektet, amely szerintük rendkívül meggyengíti az európai energiabiztonságot. Korábban az Egyesült Államok is ezen az állásponton volt, ám később enyhített retorikáján azt hangoztatva, hogy a szankciók nem állítják az akkor már 95 százalékban kész gázvezeték befejezését.

 

 hirdetes_300x300  

A mostani megállapodásnak a német Frankfurter Allgemeine Zeitung közlése szerint része az is, hogy Oroszország 2024-ig fenntartja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást nyugati irányba, illetve Ukrajna jelentős pénzbeli támogatásban részesül.

 

Berlin és Washington egyezségének valószínűleg lesz még visszhangja. A lényegen ugyanis nem változtat semmilyen anyagi támogatás: mivel Moszkva Németországból bevételei jelentős részéhez hozzájut, nem tartja vissza semmi attól, hogy közép-kelet-európai országokat esetleg a gázcsapok elzárásával zsarolja meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.