Nyitókép: YouTube/Der Spiegel

 

A német jogászok annak a nyugdíjas férfinak az esete körül vitáznak, aki a családi háza pincéjében egy második világháborús tankot, légvédelmi ágyút, torpedót és egyéb más fegyvereket tárolt.

 

Az észak-németországi Heikendorf városában található házból a hadsereg segítségével még 2015-ben távolították el a tankot és a többi tárgyat. Az ügyészség és a védelem jelenleg a 84 éves nyugdíjas férfi büntetéséről próbál megegyezni. Eddig úgy tűnik, hogy az idős férfira felfüggesztett börtönbüntetés és 500 ezer euróig terjedő bírság vár.

 

 hirdetes_810x300  

A nyugdíjas férfi védőügyvédje szerint a Panther (Párduc) tank iránt egy amerikai múzeum érdeklődik. A többi tárgyat, fegyvereket illetően a nyugdíjas férfit több németországi gyűjtő is felkereste.

 

A hétfői tárgyaláson a hivatalok azt próbálták meghatározni, hogy a férfi háborús gyűjteménye megszegte-e a háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló német törvényt. A törvény ugyanis szabályozza a háborúban használt fegyverek gyártását, eladását és szállítását.

 

A védelem állítása szerint a nyugdíjas férfi által raktározott fegyverek közül sok már nem volt működőképes, a tankot pedig roncsként vásárolta. Az ügyészség azonban azzal érvel, hogy néhány fegyver és lőszer még mindig használható állapotban volt.

 

2015-ben a tank kiemelését csaknem 20 katona végezte, az akció pedig kilenc órán át tartott.

 

A nyugdíjas férfi pincéjére a férfi berlini kollégái hívták fel a figyelmet, akik a náci korszak műtárgyainak eltulajdonítása miatt kutatták át a férfi házát.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.