Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Tariq Achakzai

 

A tálibok a minap sikeresen bevették Afganisztán egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű városát, amellyel gyakorlatilag rátették a kezüket az Európába irányuló ópium- és drogcsempészet főútvonalára. Közben folytatódik a nemzetközi haderők kivonása Afganisztánból, és ezzel párhuzamosan a tálibok kezdik elfoglalni az ország legnagyobb részét. Ha a háború nem lenne elegendő, az ország az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb aszályával néz szembe. A belső migráció több százezer embert érint, és csak idő kérdése, mikor indulnak meg Európa felé az embertömegek.

 

Elérte a tálibok offenzívája az Afganisztán északi részében lévő Kunduz városát, amelyet a támadóknak sikerült is bevenniük. A város egy része lángokban áll. A tálib hadsereg a környező vidéket már a múlt héten elfoglalta, most a stratégiai fontosságú városok kerültek sorra, elsőként Kunduz.

 

Kunduz jelentősége abban áll, hogy gyakorlatilag az ország legfontosabb városáról van szó. Elhelyezkedése okán kvázi kapuként működik az északi régiókkal, és mivel autópályák kötik összek a fővárossal, hadműveleti ugródeszkaként is funkcionál. Valódi értéke mégis másban rejlik.-

 

 hirdetes_810x300  

Kunduz annak a tartománynak a központja, amelynek közös határa van Tádzsikisztánnal. Ezen a tartományon keresztül halad a Közép-Ázsiából Európába tartó ópium- és herionszállítmányok főútvonala. Most pedig a tálibok kezére került, ami egyebek mellett jelentős bevételforrást jelent számukra.

 

Beszedik a vámot

 

Persze, nem csak Kunduzról van szó. A tálibok északnyugaton és északkeleten is befolyásuk alá hajtották már a határvidéket, ami azt jelenti, hogy az ezeken keresztül haladó kereskedelemből származó vámot ők vágják zsebre. Csak az Iránnal közös határon fekvő Islam Kuala városánál havi 20 millió dilláros vámbevételt realizálnak.

 

A tálibok szinte megállíthatatlanul hatolnak előre, ám hátországuk nincs biztonságban. A kormányerők a szárazföldön rendszerint alulmaradnak, de légitámadásokkal jó eredményeket érnek el. Olyannyira, hogy a tálibok merényleteket hajtanak végre a kormány tagjai ellen, azzal az ultimátummal, hogy addig folytatják a kormánytagok elleni merényleteket, amíg azok fel nem hagynak a légicsapásokkal.

 

Legutóbb az egyik kiemelt kormányszóvivőt gyilkolták meg az üzenet nyomatékosítása érdekében.

 

Megindult az embertömeg

 

A háború önmagában sokat rontott az ország kereskedelmén, így a lakosság ellátásán is. Vannak területek, ahol elfogyott az ivóvíz, az üzemanyag és élelmiszer ára az egekbe szökött. A harcoknak legalább 1600 civil halálos áldozata van, és legalább 360 ezren hagyták el otthonukat. Belső miráció indult Badakshan, Kunduz, Balk, Baghlan és Takhar tartományokból.

 

Ha a vérengzés nem lenne elég, Afganisztán élelmiszer és ivóvízellátását rég látott aszály is sújtja, amely az ország 80 százalékát fenyegeti. Vélhetően durva hozamcsökkenés várható a búzatermésben, és több millió állat hullhat el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!