Nyitókép: Reuters/Phil Noble

 

A mexikói egyetem tudósai olyan szájmaszkot fejlesztettek ki, amely az ezüst és réz nanorétegeknek köszönhetően semlegesíti a koronavírust.

 

A mexikói tudósok a háromrétegű antimikrobiális maszkot SakCu-nak nevezik, ugyanis a Sak maja nyelven ezüstöt jelent, míg a Cu a réz kémiai vegyjele.

 

 hirdetes_300x300  

A szájmaszk leteszteléséhez folyékony mintákat vettek le a juraezi kórházban fekvő covido betegektől, amelyeket a polipropilénben elhelyezett ezüst-réz filmre helyeztek rá.

 

Amennyiben a vírus koncentrációja magas volt, megközelítőleg nyolc óra alatt a vírusnak több mint a 80%-ka eltűnt. Amennyiben a vírus koncentrációja alacsony volt, két órán belül a vírusnak egyetlen RNS-e sem volt jelen.

 

„Abban az esetben, ha a SARS-CoV-2 membránja kapcsolatba kerül az ezüstből és rézből készült nanoréteggel, szétesik, az RNS pedig sérül. Ennek köszönhetően nem lesz probléma, ha a SakCu-t helytelenül fogják megsemmisíteni vagy kidobni, ugyanis nem marad szennyezett, mint a többi kidobott szájmaszk“

 

– írták a tudósok.

 

A szájmaszkot többször is lehet viselni, tízszer ki lehet mosni anélkül, hogy elveszítené a bicoid tulajdonságát. Az egyetem egyelőre nem tud tömeges gyártást végezni, naponta mindössze húsz SakCu masz előállítására van kapacitása.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!