Nyitókép: TASR/AP

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden kijelentette, hogy Ausztria nem áll készen további afgán menekültek befogadására, és nem támogatja az afgán menekültek esetleges uniós szétosztására irányuló közös rendszert sem.

 

Kurztól azt kérdezték Berlinben az újságírók, miként tekint arra a javaslatra, miszerint az afgán menekültek befogadásának terhét az uniós tagállamoknak egymás között kellene szétosztaniuk. Az osztrák kancellár erre azt felelte, Ausztria 2015-től „az arányos résznél több“ migránst fogadott be.

 

 hirdetes_300x300  

Kurz az Angela Merkel német kancellárral folytatott találkozója előtt azt is kijelentette, hogy Ausztria a világ negyedik legnagyobb afgán közösségéről gondoskodik.

 

Merkel: 40 ezer afgánnak kell segítséget nyújtanunk

 

Merkel közölte, a német kormány most arra fókuszál, hogy segítséget nyújtson annak a 40 ezer afgánnak, akiknek jogukban áll Németországba jönni a legközelebbi hozzátartozóikkal, hiszen a német hadseregnek vagy humanitárius szervezeteknek dolgoztak. Ezek az afgánok attól tartanak, hogy a tálib hatalomátvétel után bosszút állnak rajtuk azért, mert közreműködtek az amerikaiakkal és más nyugti hadsereggel.

 

 „Ki kell derítenünk, hogy valójában mennyien akarják elhagyni az országos és mennyien nem. Ez nagyrészt a tálibok által kialakított körülményektől fog függeni“

 

– jelentette ki Merkel.

 

Horst Seehofer német belügyminiszter szerint Németország hajlandó befogadni azokat az afgánokat, akiket az üldözés fenyeget. A befogadott menekültek számát azonban nem árulta el.

 

„Véleményem szerint nem okos döntés jelenleg számokról beszélni, mert az csalogató hatást okozhat, mi pedig ezt nem szeretnénk“

 

– közölte Seehofer.

 

Kurz felszólította mind a 27 uniós tagországot, hogy egyezzenek meg egy közös menekültpolitikában.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.