Nyitókép forrása: isafmedia

 

Az EU egyelőre semmilyen konkrét kötelezettségre nem szánta el magát az Afganisztánból származó migránsok tekintetében, legalábbis az uniós belügyminiszterek tanácsának zárónyilatkozata alapján. Ebben szerepel, hogy a tagállamok nem akarnak új lendületet adni az illegális bevándorlásnak. A nyilatkozat szerint az EU inkább az afgánok problémáinak helyben történő megoldását szorgalmazza, például az Afganisztánnal szomszédos országok menekültkapacitásának javításával.

 

A belügyminiszterek nyilatkozata tartalmazza az uniós határok megvédésének szükségességét is.

 

„A korábbi tapasztalatok alapján az EU elkötelezett a közös cselekvés mellettt, hogy megakadályozza az ellenőrizetlen nagy migrációs hullámok európai betörésének megismétlődését”

 

Persze voltak, akik az uniós szintű befogadás mellett érveltek. Jean Aselborn luxemburgi külügyminiszter  eredetileg azt javasolta, hogy az az EU nagyobb kötelezettséget vállaljon az afgánok betelepítésére vonatkozóan. A német belügyminiszter, Horst Seehofer azonban élesen kritizálta Asselbornt, jelezve, hogy a luxemburgi politikus igazán körülnézhetne, milyen helyzetek uralkodnak az EU nagyobb tagállamaiban.

 hirdetes_300x300  

 

A tagállamok belügyminiszterei végül abban egyeztek meg, hogy az afgánok befogadása csak önkéntes alapon történhet és a tagállamok a gyermekeket és nőket részesítik majd előnyben.

 

Pintér Sándor magyar külügyminiszter az MTI közlése szerint a találkozó kapcsán leszögezte, hogy

 

„Az uniós tagállamok belügyminisztereinek kedden elfogadott, az afganisztáni helyzettel foglalkozó nyilatkozata egyértelműen olyan elképzeléseket fogalmaz meg, amelyeket a magyar kormány régóta, már a 2015-ös migrációs válsággal kapcsolatban is hangoztatott”

 

Hozzátette: azt a magyar javaslatot is támogatták a uniós tagországok belügyminiszterei, amely szerint a nyilatkozat önmagában nem elég. Abból minél előbb konkrét programot kell készíteni, amelyet aztán meg kell valósítani.

 

MTI, Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.