Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

 

A német ARD televízió Deutschlandtrend közvélemény-kutatásának legfrissebb felmérése szerint a szeptember 26-án esedékes németországi választások favoritja a szocdem SPD lehet.

 

A felmérés szerint, ha a következő vasárnap tartanák a szövetségi választásokat, azon az SPD 25 százalékot szerezne, miközben a konzervatív CDU/CSU unió csak 20 százalékot. A harmadik helyen a Zöldek végeznének 16 százalékkal, őket a szabaddemokrata FDP követné 13 százalékkal. A szélsőjobboldali AfD 12 százalékot kapott a Deutschlandtrendtől, a szélsőbaloldali Die Linke pedig 6 százalékot.

 

A felmérést az Infratest Dimap intézet dolgozta fel, amely az ARD-nek havonta készít felméréseket. Ezeken utoljára 2017-ben szerepelt befutó helyen az SPD.

 

 hirdetes_300x300  

A múlt héten azonban az SPD az RTL és az NTV által rendelt felmérésen is megelőzte a korábbi befutó CDU/CSU-t.

 

A Deutschlandtrend szerint a kancellárjelöltek közül is a szocdem Olaf Scholz aratna relatív győzelmet, ha a kancellárt közvetlenül választanák: a válaszadók 43 százaléka ugyanis őrá adná szavazatát. A CDU-s Armin Laschet mindössze 16, a zöldek jelöltje, Annalena Baebock pedig csak 12 százalékot kapott az ügynökségtől. Ugyanakkor a válaszadók harmada még nem tudja, kire adná le voksát.

 

A DPA hírügynökség a felmérés kapcsán megjegyezte, hogy a német választók előszeretettel döntenek az utolsó pillanatban, így a közvélemény-kutatások alkalmatlanok a választási eredmények előrejelzésére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!