Nyitókép: AP

 

Megegyezett az Európai Unió az AstraZeneca oltóanyag gyártójával a korábbi késedelmes szállítások bepótlásáról. Ezzel egyúttal a bírósági pert is lezárják a gyógyszercég ellen.

 

Az AstraZeneca vállalta, hogy 2022 márciusáig 300 millió dózist szállít majd az Európai Unióba. Az EU egészségügyi biztosa üdvözölte a hírt, szerinte olyan megoldást találtak, ami a polgárok érdekét szolgálja.

 

 hirdetes_300x300  

Az EU idén perelte be az AstraZenecát késedelmes szállítás miatt. A vállalat ugyanis nem tudta teljesíteni a második negyedévre ígért 180 millió dózis legyártását. Sok ország oltási programja késett emiatt, hiszen az AstraZeneca a Pfizer és a Moderna vakcinánál olcsóbb és egyszerűbb a tárolása is.

 

A mostani egyezség azt jelenti, hogy az AstraZeneca jövő tavaszig teljesíti a korábbi 300 millió adagos szerződését az Európai Unióval, viszont más módon nem kompenzálja Brüsszelt. Kérdés, hogyan használják majd fel az oltóanyagot, hiszen sok országban a végéhez közeledik az oltási kampány.

 

A bizottság közleménye szerint a szállítmány egy része a COVAX nevű alapba kerül majd, amellyel harmadik országokat segítenek a járvány elleni harcban. A héten bejelentették, hogy az unió lakosságának 70 százalékát már beoltották. Néhány ország azonban jelentősen elmaradt ettől az aránytól.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!