Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

A legutóbbi német közvélemény kutatások szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége mindössze 19 százalékon áll nem egész három héttel a német szövetségi választások előtt. Bár a német választók általában utolsó pillanatban döntenek vagy változtatnak favoritot, a mostani felmérés kijózanító arculcsapás Angela Merkel pártja számára.

 

A felmérés szerint a legnépszerűbb párt a szocdem SPD 25 százalékkal – ez az eredmény kevés egy kétpárti koalícióhoz, legalább két másik partnert kell az SPD-nek megnyernie a kormányalakításhoz. 19 százalékon áll a CDU/CSU, ami számukra katasztrofális eredmény, tekintve, hogy néhány hónapja még 35 százalék közelében jártak.

 

A trend elég egyértelmű. A CDU/CSU a valaha produkált leggyengébb választási eredménye 1949-ben volt, akkor 31 százalékot ért el. A legutóbbi német választásokkor (2017) Angela Merkel és pártuniója 32,9 százalékos eredménnyel győzött.

 

 hirdetes_300x300  

Valószínűleg a CDU nagyon megbánta már, hogy márciusban nem a bajor testvérpárt elnökét, a CSU-s Markus Södert választották kancellárjelöltnek, hanem a Merkelt utánozni akaró Armin Laschetet. Bár a kancellár személye nem feltétlenül van összekötve a választás győztesével, a felmérések önmagukért beszélnek. Ha közvetlenül lehetne választani az új kancellárt, akkor 30 százalék szavazna a szocdem Olaf Scholzra, 9 százalék pedig a konzervatív Laschetre. Ha azonban Söder lenne a CDU/CSU jelöltje, 38 százalékkal toronymagasan vezetne Olaf Scholz (21 százalék) előtt – hogy a pártpreferenciákra gyakorolt hatásról ne is beszéljünk.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!