Nyitókép: forbes.sk

 

Az Amerikai Egyesült Államokban a covidban elhunytak száma egy-két napon belül meghaladja a spanyolnátha áldozatainak számát.

 

A szakemberek és a statisztikák készítői azonban rámutattak arra, hogy jelenleg több lakosa van az országnak, másrészt sokkal modernebb eszközök állnak rendelkezésre az ilyen típusú betegségekkel szemben.

 

 hirdetes_300x300  

A John Hopkins Egyetem közlése szerint vasárnap este a coviddal kapcsolatos halálesetek száma az USA-ban elérte a 673 763-at. Ez megközelítőleg 1 200 halálesettel kevesebb, mint 1918-ban, a spanyolnátha idején, amikor az USA-ban becslések szerint 675 ezer ember hunyt el a betegségben.

 

A napi átlagos 1 800 haláleset mellett a covidban elhunytak száma már hétfőn túllépheti a spanyolnátha amerikai áldozatainak számát.

 

A két helyzet között azonban van némi különbség. Míg 1918-ban az USA-nak valamivel több mint 100 millió lakosa volt, addig ma 330 millió. Ez azt jelenti, hogy napjainkban 500 amerikaira egy halott jut, míg 1918-ban 150 lakosra jutott egy halott.

 

A Fortune amerikai gazdasági lap szerint jelenleg a világban 4,7 millió ember halt meg a covidban, amely sokkal kevesebb, mint az 1918–1919 között spanyolnáthában elhunyt 50 millió személy. Viszont ellentétben a spanyolnáthával, amely két éven keresztül kaszálta az embereket, a koronavírus-járvány végét még messze nem látni…

 

„Sajnos nem vettük figyelembe az 1918-as év tanulságait, utána pedig könnyelműek voltunk a járvány első hónapjaiban bejelentett figyelmeztetésekkel szemben. Most már sosem tudjuk meg, mennyi életet menthettünk volna meg, ha komolyan vesszük a figyelmeztetéseket“

 

– mondta Thomas Ewing történész a Washington Postnak.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!