Nyitókép: Lauren Chapman/IPB News

 

Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy keretszerződést írt alá az Eli Lilly amerikai gyógyszerészeti vállalattal a koronavírussal fertőzött páciensek gyógyítására alkalmas monoklonális ellenanyagot tartalmazó készítmények közbeszerzésére. Az ellenanyagok jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékelésének tárgyát képezik. Az EB tájékoztatása szerint 18 tagállam már aláírta azt a szerződést, amely 220 ezer készítmény közös beszerzésére vonatkozik.

 

Stella Kyriakidis egészségügyi biztos elmondása szerint jelenleg az EU felnőtt népességének 73 százaléka van beoltva, azonban ez a szám folyamatosan növekszik. Egyúttal azt is hozzátette, hogy nem lehet csak az oltóanyaggal reagálni a covidra, ugyanis a fertőzés továbbra is terjed.

 

 hirdetes_810x300  

Az EB szerint továbbra is az oltás a legerősebb fegyver a koronavírussal és az új variánsaival szemben, viszont a gyógyszerek is döntő szerepet játszanak, hiszen segítenek az életmentésben, meggyorsítják a lábadozási időszakot, lerövidítik a kórházi ellátás idejét és enyhítik az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást.

 

Az Eli Lillyi vállalat terméke két monoklonális ellenanyag keveréke ((bamlanivimab és etesevimab), és olyan covidos páciensek gyógyítására szolgál, akik nem szorulnak lélegeztetőgépre, de nagy a kockázata annak, hogy nehéz lefolyású lesz a betegségük.

 

A gyógyszerészeti vállalattal megkötött keretszerződés értelmében szükség esetén a tagállamok megvásárolhatják a koronavírusos betegek gyógyítására alkalmas ellenanyagokat, mégpedig rögtön azután, hogy az EMA jóváhagyja a feltételes engedélyezésüket az egységes európai piacon, vagy engedélyezi a vészhelyzeti használatukat az euroblokk egyes országaiban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!