Nyitókép: SITA/(AP Photo/Francisco Seco)

 

A járványügyi helyzet nagyon gyors tempóban romlik – tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi  Elemzések Intézetének igazgatója a kormányülés után.

 

Elmondása szerint jövő héttől naponta stabilan ezer körül fog mozogni az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

 

 hirdetes_300x300  

Mišík egyúttal arról is tájékoztatott, ahogy számítani lehetett rá, a koronavírus a gyerekek körében is terjed az iskolákban.

 

Mišík szerint az új esetek száma jelentős mértékben megugrott az iskolaköteles gyerekek szüleinél. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondása szerint Ferenc pápa látogatásának nem volt jelentős befolyása a heti esetszámok megnövekedésében.

 

Ami a kórházban uralkodó helyzetet illeti, az esetek 8–9 százalékának kórházi ellátásra van szüksége. Mindez a mentősök riasztásának számán is meglátszik, ami elsősorban a Kassai és az Eperjesi kerületben emelkedett meg.

 

Mišík szerint jelenleg a kórházak kilenc százaléka telített ahhoz a maximumhoz képest, amelyet az előző hullám során láthattunk. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan kórházak, ahol már most 25 százalékos telítettséggel rendelkeznek, sőt az illavai kórházban már a befogadóképességük 40 százaléka foglalt.

 

A regionális higiénikusok tájékoztatása szerint az új gócpontok létrejöttét elsősorban az ünnepségek és az esküvők okozzák.

 

Mišík ezért arra kérte az emberek, hogy ha lehet, kinti esküvőket tartsanak, tartsák be a maximális vendégszámot és védjék az időseket.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!