Nyitókép forrása: SITA/Rolf Vennenbernd/dpa via AP

 

Németországban koraeste 18:00-ko zárták az urnákat, és azonnal közzé is tették az első exit poll (urnázás utáni) eredményeket. Eszerint a 2021-es választásoknak egyelőre nincs egyértelmű győztese. Az azonban szinte borítélkolható, hogy vért izzadnak majd a potenciális koalíciós partnerek az egyeztetéseken, és azoknak a szakértőknek lesz igazuk, akik elhúzódó, hónapokig tartó koalíciós tárgyalásokat jósoltak. Németországban lezárult egy korszak.

 

A hivatalos részadatok szerint délután 2-ig a választójogú németek 36,5 százaléka járult az urnákhoz. Ez a négy évvel ezelőttihez képest négy százalékponttal kevesebb. A választójogú állampolgárok száma több mint 60,4 millió, 4,6 százalékuk elsőszavazó. A felmérések korábban azt mutatták, hogy egy CDU/CSU-Zöld-FDP (konzervatív unió, zöldek, szabaddemokraták) alkotta kormány elfogadottsága ugyanúgy 18 százalékos lenne, ahogy egy SPD-Zöld-Linke (szocdem, zöldek, kommunista utódpárt) koalíció.

 

A német CDU/CSU ismét kormányalakításra készül

 

 hirdetes_300x300  

Az ARD köztévé még urnazárás előtt közölte, mely szempontok nyomták legtöbbet a latban a választók döntésénél. Eszerint 28 százalék számára a szociális biztonság volt a legfontosabb, 22 százalék a környezetvédelmet jelölte meg prioritásként, 22 százaléka a gazdaságot és foglalkoztatást, 7 százalék pedig a járványkezelését.

 

Az Infatest Dimap exit poll eredménye alapján a szocdem SPD 25 százalékot ért el a választáson, a CDU/CSU szintén 25 százalékot. Harmadik helyen végeztek a Zöldek 15 százalékkal, 11 százalékot jósolnak az AfD-nek, 11 százalékot a szabaddemokrata FDP-nek, és 5 százalékot a Linke-nek.

 

Ha a fenti számokat igazolnák a tényleges eredmények, akkor négy év alatt a CDU/CSU 7,9 százalékpontot veszített erejéből, az SPD viszont 4,5 százalékot erősödött. A zöldek 6,1 százalékkal jöttek fel, az AfD viszont 1,6 százalékpontot veszített. 4,2 százalékkal gyengült a Linke is.

 

Frissítve – 18:17 – A ZDF köztévé által közzétett exit poll a fentihez képest csak árnyalatnyi különbségeket mutat. Eszerint győzött az SPD 26 százalékponttal, de mögötte 24 százalékkal ott a CDU/CSU. 10 százalékra mérték az AfD-t, 12 százalékra az FDP-t, 5 százalékra a Linke-t, a Zöldeket pedig 14,5 százalékra.

 

 

DW.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!