Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu

 

Kompromisszumos megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó a két ország közt kirobban válság kapcsán. A megállapodásról a Belgrád-Pristina párbeszéd uniós különmegbízottja, MIroslav Lajčák (volt szlovák külügyminiszter) számolt be twitter bejegyzésében.

 

A feszültséget névleg Koszovó azon intézkedése váltotta ki, amely rendszertábla cserére kötelezte az észak-koszovói, szerbek lakta területre érkező nem koszovói autókat. Ez persze csak az utolsó csepp volt, korábban Belgrád (és több nyugati nemzetek feletti szervezet) azért tiltakozott, mert Koszovó novemberben 100 százalékos vámot vetett ki a szerb termékekre.

 

A rendszámtábla intézkedések után a koszovó különleges alakulat komandósai ellepték a szerbek lakta vidéket, és számos letartóztatást vittek véghez csempészet és más vádak alapján, Szerbia válaszul felsorakoztatta többek között orosz gyártműnyú T-72S tankjait a határon és teljes katonai készültséget rendelt el.

 

 hirdetes_300x300  

A koszovói szerbek a rendszámtábla intézkedés életbe lépése óta blokád alá vették a Szerbiába vezető Jarinje és Brnjak határátkelők felé tartó utakat.

 

Lajčák a következőket írta posztjában:

 

„Megvan a megállapodás. Két nap intenzív tárgyalás után nemrés sikerült elérni az egyezséget a deeszkalációról és a további lépésekről. Köszönöm Besnik Bisliminek és Petar Petkovicnak, hogy készek voltak tárgyalni és megállapodni az emberek érdekében”

 

írta. Lajčák köszönetet mondott Gabriel Escobar amerikai helyettes külügyminiszternek is, aki az elmúlt napokban Brüsszelből segítette a tárgyalásokat.

 

A megállapodás szerint október 2-ig mindkét fél kivonul a Jarinje és Brnjak környékéről, az észak-koszovói szerbek megszüntetik a blokádot, a koszovói különleges erők pedig kivonulnak a határmelléki területekről. A KFOR egysége még legalább két hétig ott maradnak a határon a szabad mozgás és a helyzet stabilizálása érdekében. Október 4-től ideiglenesen matrica rendszert vezetnek be a külföldről érkező járműveknél, amíg nem születik végleges megoldás a nyilvántartásukra. 

 

Megállapodás született arról is, hogy Szerbia, Koszovó és az EU képviselőiből álló csoport létrehoz egy munkacsoportot annak érdekében, hogy az „EU szabványainak megfelelő” megoldást találjanak a rendszámtáblák kérdésére.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.