Nyitókép forrása: SITA/Amanda R. Gray/U.S. Navy via AP, File

 

Egy amerikai atom-tengeralattjáró ismeretlen objektumnak ütközött a Dél-kínai-tenger mélyén, több matróz megsérült. Egyelőre nem tudni, mi okozta az incidenst, a tengeralattjáró azonban működőképes maradt. Az esetre még múlt szombaton került sor.

 

Nevük elhallgatását kérő tisztviselőkre hivatkozva az amerikai sajtó azt közölte, hogy a Dél-kínai-tenger mélyén történt rejtélyes incidensben 11 matróz sérült meg. A hajóban minimális kár keletkezett. Jelentések szerint a hadsereg kizárta, hogy egy másik tengeralattjáró lett volna az ütközést okozó objektum. Inkább egy hajóroncsra tippelnek az illetékesek. Alexander Neill szingapúri biztonsági szakértőt idézve a BBC brit közmédia azt írja, hogy a tengeralattjáró sérülései arra utalnak, hogy egy gyorsan haladó és nagy méretű tárgyal ütközött.

 

Azt is mondta, hogy az ilyen incidensek elég ritkák, de nem rendkívüliek, tekintve, hogy a Dél-kínai-tengeren egyre több ország van jelen egyre több hadihajóval és tengeralattjáróval. Legutóbb 2005-ben történt hasonló eset, amikor Guam közelében egy amerikai tengerallattjáró teljes sebességgel egy tengeralatti objektummal ütközött. Akkor egy tengerész életét vesztette.

 

 hirdetes_300x300  

Az eset azért érdekes, mert a Dél-kínai-tenger az Egyesült Államok és Kína szembenállásának központi tere, ahol a feszültség az utóbbi hetekben egyre növekszik a fegyverkezési verseny és Tajvan vitatott státusa miatt. Az ütközésre mindössze pár héttel azután került sor, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália közös paktumot írt alá a tengeralattjáró-technológiák megosztásáról és arról, hogy atom-tengeralattjárókkal látják el Ausztráliát.

 

A kínaiak további részleteket követelnek az amerikaiaktól az incidenssel kapcsolatban, köztük a tengeralattjáró küldetésének célját is tudni akarják.

 

BBC.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.