Nyitókép: euronews.com

 

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte a szombaton délután zárult képviselőházi választást Csehországban. A szavazatok több mint 99 százalékát összegző Cseh Statisztikai Hivatal szerint a Spolu megkapta a szavazatok 27,62 százalékát.

 

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,28 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé 15,47 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja 9,63 százalékkal.
A választási részvétel meghaladta a 65 százalékot.

 

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét, és gratulált a győzelemhez a jobboldali ellenzéki Spolu koalíciónak, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap majd kormányalakítási megbízatást.

 

 hirdetes_810x300  

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezletén leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással.

 

„Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából” – jelentette ki Babis kérdésre válaszolva.

 

A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.