Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az Egyesült Királyságban naponta közel 50 ezer új koronavírusos esetet regisztrálnak, ami arányaiban a világ egyik legrosszabb adata. A szigetország a 2020-as első két járványhullám idején is a legrosszabb helyzetben lévő országok között volt. Az összes eddigi megbetegedést figyelembe véve a briteknél 8,5 millió fertőzöttet számoltak eddig, a halálos áldozatok száma pedig 138 629-re emelkedett – ami a világ szintén egyik legrosszabb járványstatisztikája. A trend ráadásul romlik: a kórházi ápolásra szorulók és a halálos áldozatok száma egyaránt emelkedőben van, bár lassabb a növekedés, mint a korábbi hullámok idején. A brit egészségügyi hivatal mégis veszélyre figyelmeztet.

 

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a briteknél még életben lévő közegészségügyi szabályokat csak felületesen tartják be. A tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése, de alig páran tartják be, a hatóságok részéről pedig minimális a hajlam a szabályok betartatására. Hasonló a helyzet a beltéri tömegrendezvényekkel. A vírus pedig kíméletlenül kihasználja a kínálkozó alkalmat.

 

Paradox módon az is a vírus kezére játszik, hogy a britek élen jártak az oltakozás megkezdését illetően a világ élvonalába tartozott. Nagy-Britanniában 2020 decemberében ténylegesen megkezdődött a tömeges vakcinázás, és az átoltottsági szint gyorsan emelkedett. Csakhogy eddigi ismereteink szerint a koronavírus ellen beoltott személyek szerzett immunitása fél év után jelentősen csökken – a brit döntéshozók védelmére szóljon, hogy ezt akkor még nem lehetett tudni. Vagyis, a nyáron a britek már túllépték a védettség „szavatossági idejét”. Ez a trendet a vakcinákkal szemben jóval ellenállóbb Delta-variáns szintén kihasználta.

 

 hirdetes_300x300  

Jó hír azonban, hogy az oltás gyors elterjedésével jelentősen csökkent a súlyos lefolyású fertőzések száma, ami elvitathatatlan eredmény. Ennek ellenére a brit döntéshozók úgy határoztak, hogy lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét az 50 év felettieknek, az egészségügyi alkalmazottaknak, és mindenkinek, aki valamilyen krónikus betegséggel küzd, ezért a különösen veszélyeztetett csoportba tartozik. Ez jelenleg mintegy 6,5 millió embert jelent.

 

A szakértők azonban nem csak az oltás ideiglenes hatását és a lakosság fegyelmezetlenségét okolják a brit helyzetért. Sokan arra gyanakodnak, hogy a súlyos járványstatisztikák hátterében a Delta-variáns egyik másodlagos mutációját kell sejteni. Az egyelőre csak AY.4.2-ként emlegetett módosulás egyre több embert fertőz meg Angliában, és két ponton is tartalmazza a tüskefehérje mutációját – márpedig ha a tüskefehérje mutálódik, az kihat a vakcinák hatékonyságára. Az új mutációt a Delta altípusaként tartják számon, az eddigi becslések szerint 15 százalékkal fertőzőképesebb.

 

CNBC.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.