Ambrus
  • HUF: 365.99
  • USD: 1.13
  • -3 °C
  • 3 °C
Külügyek

Kölcsönkenyér visszajár: Lengyelország az Európai Unió Bíróságával vizsgáltatná ki a német bíróválasztás jogosságát

Ha a lengyel igazságügy kapcsán kifogásaik vannak, akkor nézzék meg, mi folyik Németországban

Nyitókép forrása: facebook.com/Zbigniew Ziobro

 

Lengyelország az Európai Unió Bíróságához (ECJ) fordul és kérvényezi, hogy a taláros testület vizsgálja meg a németországi szövetségi bíróválasztások módjának jogosságát. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a kormánynak beterjesztett javaslatában megjegyzi, hogy a bírók kiválasztásának átpolitizáltsága ellentétben van az uniós szabályokkal.

 

Ziobro szerint, ha az Európai Unió Bírósága amellett kardoskodik, hogy a politikusok részvétele a bírók kiválasztási folyamatában Lengyelország esetében kérdéseket és aggodalmakat vet fel a bíróság függetlenségével kapcsolatban, akkor ugyanilyen kérdéseket és aggodalmakat kell felvetnie a leendő német bírók kiválasztása kapcsán. Hozzátette, hogy ha az Európai Bizottság és az ECJ kétségbe vonják a lengyel igazságügyi reformot, akkor annál inkább kétségbe kellene vonniuk a Németországban már hatályos szabályozást, ahol a politikusok közvetlenül választják szövetségi szinten a bírókat.

 

Azt is kiemelték, hogy Németországgal ellentétben a lengyel politikusok csak arra nézve rendelkeznek befolyással, hogy ki lehet bíró, de senki sem válhat bíróvá a bírói közösség jóváhagyása nélkül.

 

A lengyel miniszter szerint, ha az ECJ a különböző tagállamokra kettős mércét alkalmaz, “az jelentős tény lesz, és nagyon sokat elárul majd arról, hogy hol tart ma az Európai Unió és merre tart a tagállamok, illetve szervezetek közötti rendszerszintű kapcsolatokban.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 56 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2021. okt. 19. 12:02

Recseg ropog ez az EU...csak így tovább, a nagy birodalmaknak úgyis az a sorsuk, hogy előbb utóbb szétesnek....

B, Gy.
2021. okt. 19. 13:28

Brusszel Europa szegyenfoltja mar nagyon megkerdojelezheto a hitelessege.

Bihari Levente
2021. okt. 21. 17:33

Be kellene perelni a német autógyárak amiert kijátszotta az uniós szabályokat a károsanyag kibocsátásra és több tízmillió Uniós állampolgárt is atvertek emiatt.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket