Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Ashraf Idris

 

Erőszakos katonai hatalomátvétel zajlik Szudánban, ahol a hadsereg feloszlatta a polgári törvénykezést, letartóztatta a politikusokat és szükségállapotot hirdetett. Abdel Fattah Burhan tábornok a politikai belharcokra hivatkozva érvelt a puccs kényszerűsége mellett.

 

Közben Kartúm és más nagyobb városok utcáira emberek tömegei vonultak ki tüntetni a civil politikai vezetés visszaállításáért, jelentések szerint a demonstrációk helyszínein lövések dördültek, legalább ketten meghaltak, 80-an pedig megsebesültek.

 

A katonai és polgári vezetés között két éve egyre nőtt feszültség – azóta, hogy megbuktatták Omar al-Bashir uralkodót. Az átmeneti kormányzat nem volt stabil, a hadsereg pedig nem sokáig rágódott a kínálkozó lehetőségen.

 

 hirdetes_810x300  

A katonaság félkatonai csapatokat telepített szerte a fővárosba, a repülőteret lezárták, a nemzetközi járatokat pedig felfüggesztették. Az internet lényegében leállt.

 

Nem bírta ki a választásig a törékeny katonai-civil koalíció

 

Az átmeneti kormány miniszterelnökét, Abdallah Hamdokot és családját a hadsereg házi őrizetben tartja, több más kormánytaggal és civil vezetővel együtt. Az átmeti kormány elvileg a demokratizálódás mellett kötelezte el magát el-Bashir volt elnök hatalmának megdöntése után.

 

Abdel Fattah Burhan tábornok a helyi tévécsatornákon közvetített beszédében arról beszélt, hogy a puccsot az átmeneti politikai vezetésben eluralkodó belharc és erőszakra való felbujtás kényszerítette ki, a katonai hatalomátvétel pedig „a nemzet biztonságát és a forradalom helyettesítését” szolgálja. Kijelentette, hogy Szudán továbbra is teljesíteni fogja a nemzetközi megállapodás rá eső részét, és a polgári uralom visszaállítására a 2023 júliusában esedékes parlamenti választásokkor lesz lehetőség.

 

Az átmeneti kormány tisztviselői azonban a BBC szerint úgy vélik, hogy a puccs ismét polgárháború taszíthatja az afrikai országot.

 

Az előző, keménykézzel uralkodó el-Bashir elnököt 2019-ben buktatta meg a hadsereg és a civilek szövetsége, hónapokig tartó utcai tüntetések árán. Azóta kvázi együtt kormányoznak egy laza koalícióban, amit Szuverén Tanácsnak neveznek. Eredetileg még egy évig együtt kormányozták volna az országot, majd a választásokat követően a hatalom teljes egészében egy civil kormány kezébe került volna. A koalíció azonban nagyon törékeny volt, nem csak a civil oldal frakcióinak szembenállása, de a hadseregen belüli érdekellentétek miatt is.

 

A feszültség tovább nőtt a szeptemberi puccskísérlet után, amikor vélhetően el-Bashir elnök hívei próbálták meg átvenni a hatalmat. Szudánban az ilyen erőszakos hatalomátvételek rendkívül gyakoriak, az ország 1956-os megalakulása óta nem tudott stabil politikai rendszer kialakulni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!