Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Tino Romano

 

Az olasz rendőrség hétfőn 17 olasz oltásellenesnél tartott házkutatást, akiket azzal gyanúsítottak, hogy vezetők, köztük Mario Draghi olasz miniszterelnök ellen terveznek merényleteket.

 

A hatóságok hónapok óta ellenőrzés alatt tartották a közösségi térben szervezkedő oltásellenes csoportokat, melyek tagjai a nemrég betiltott, Elég a Diktatúrából nevű üzenetfelületen találkoztak egymással.

 

 hirdetes_300x300  

A 17 gyanúsított ellen, akik az ilyen mozgalmak tagjai voltak, hatósági személlyel szembeni ellenállás, felbujtás, törvénytelen szervezkedés, köztér- és vasútállomás-foglalás, erőszakos cselekmények, valamint internetes gyűlöletkeltés címén indult vizsgálat. Az érintettek közül többen büntetett előéletűek.

 

Rendőrségi közlés szerint az október óta majdnem mindennapossá vált utcai megmozdulások mellett a szélsőséges oltásellenesek további akciókat szerveztek: fegyverek használatát, támadást a legmagasabb állami méltóságokkal, köztük a miniszterelnökkel, Mario Draghival szemben is, akit a közösségi bejegyzéseik szerint fel is akartak akasztani. Üzeneteikben azt írták, erőszakkal akarnak fellépni az oltást szorgalmazó orvosok ellen, és a hatóságok tagjaival szemben is agressziókra készültek.

 

A hatósági akció hírére az oltásellenes csoportok úgy reagáltak, hogy „vadászatot” indítottak ellenük, és „a kormány fél az igazságtól”.

 

Az utcai demonstrációk a munkavégzéshez kötelezően előírt védettségi igazolás októberi bevezetése óta váltak gyakorivá. Október 9-én Róma belvárosában tízezres oltásellenes demonstráció zajlott, melyen radikális jobboldali politikai csoportok tagjai betörtek a CGIL szakszervezet székházába.

 

A belügyi szervek csütörtöktől korlátozták a tömeges demonstrációkat, megtiltva, hogy a városközpontokban rendezzék őket, valamint felvonulás helyett egy helyben tartott tüntetéseket engedélyeznek a biztonsági távolság betartásával és szájmaszkviselettel.

 

A korlátozások ellenére Milánóban szombaton mintegy négyezres demonstráció zajlott, amely elérte a központi dómteret is: a rendőrség 91 személyt azonosított, hármat őrizetbe vettek. A tüntetésen Robert Fitzgerald Kennedy Junior szólalt fel, aki a nemzetközi oltásellenes mozgalom egyik képviselőjeként ismert.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.