Nyitókép: sita/AP Photo/Michael Gruber,

 

Az utóbbi napok rekordszámú fertőzöttstatisztikái után Ausztria hétfőtől (november 22.) teljes országos lockdown-t vezet be – nem csak az oltatlanoknak. Ezen felül február 1-től bevezetik a kötelező oltást a koronavírus ellen az ország minden polgára számára. A hírről Alexander Schallenberg osztrák kancellár számolt be pénteken a szövetségi tartományok vezetőivel folytatott megbeszélés után.

 

Az RTVS híradása szerint a lockdown mindenkit egyformán érint majd – oltottat és oltatlant is. Ezidáig csupán azokra vonatkoztak a korlátozások, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást. Az intézkedés időtartama minimálisan 10, maximum 20 nap lesz.

 

Ausztria az első EU-s tagország, ahol a növekvő esetszámok miatt korlátozzák az emberek szabad mozgását és bevezetik az összes polgár immunizálását. Schallenberg szerint jelen pillanatban szükséges szembenézni a valósággal.

 

 hirdetes_300x300  

„Egy hónapnyi győzködés után sem sikerült elegendő számú embert meggyőznünk az oltásról”

 

tette hozzá a konzervatív kancellár.

 

Ausztriában jelenleg a lakosság mintegy 66 százaléka teljesen beoltott, ami az egyik legalacsonyabb szám Európán belül.

 

„Folyamatosan növelni a beoltottak számát az egyetlen eszköz arra, hogy kitörjünk a bűvös körből. Nem akarunk ötödik hullámot”

 

mondta Schallenberg.

 

Bezárt iskolák és éttermek

 

Schallenberg kifejezte abbéli aggályát is, hogy egyre nő a nehéz lefolyású koronavírusos betegek száma az intenzívosztályokon. Hétfőtől ezért egyebek mellett legalább 10 napra bezárják az iskolákat is, a diákok távoktatást kapnak. Kénytelenek lesznek bezárni a vendéglőket, törlik az összes kulturális rendezvényt is.

 

Ausztria már korábban bevezette a szabad mozgás korlátozását az oltatlanok számára, az intézkedés azonban nem hozta meg a várt hatást és a fertőzöttek száma továbbra is nőtt. A pandémia kitörése óta először, november 18-án az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 15 ezret, a hétnapos incidencia-szint megközelíti az 1000 fertőzöttet százezer lakosra lebontva.

 

Felső-Ausztriában és Salzburgban a legrosszabb a helyzet, itt a szövetségi tartományok vezetői maguk kérték a lockdown bevezetését a kormánytól, mint jelezték, készek kihirdetni a lezárást akkor is, ha az ország többi részében nem vezetnék be.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!