Nyitókép: SITA/AP

 

Andrej Babiš távozó miniszterelnök kormány a pénteki ülésén jóváhagyta a koronavírus elleni óvintézkedések további szigorítását. Többek között bevezette az oltatlan alkalmazottak kötelező tesztelését, az alap- és középiskolai diákok heti tesztelését, az állami hivatalok alkalmazottainak pedig az otthoni munkavégzést javasolta.

 

Babiš egyúttal kizárta, hogy a szomszédos Ausztria mintájára lockdownt és kötelező oltást vezetnének be. Feltételezése szerint az újonnan bevezetett óvintézkedések február végéig lesznek érvényben.

 

 hirdetes_810x300  

„Csehország semmi esetre sem fogja követni Ausztria példáját“

 

– jelentette ki a kormányfő.

 

A cseh kormány pénteken döntött arról, hogy az alap- és középiskolás diákoknak hétfőnként koronavírus-tesztelésen kell átesniük. A diákokon kívül jövő héttől a vállalatok alkalmazottait is tesztelni fogják. Azoknak az alkalmazottaknak, akik elutasítják a tesztet, egész munkaidő alatt reszpirátort kell viselniük, korlátozni kell a kapcsolataikat más emberekkel és a többiektől elkülönülve kell étkezniük.

 

Csehországban november 22-től – néhány kivételt leszámítva – nem fogják elismerni a koronavírus-teszteket a fertőzésmentesség igazolásaképpen. A szolgáltatást nyújtó telephelyekre, a tömegrendezvényekre, a vendéglátó-ipari egységekbe és a szálláshelyekre csak azok a személyek léphetnek be, akik oltási vagy covidon való átesésről szóló igazolást (fél évnél nem régebbi) tudnak felmutatni.

 

Az új óvintézkedéseket még a cseh parlament mindkét házának is jóvá kell hagynia, illetve Miloš Zeman államfőnek is alá kell írnia.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!