Nyitókép forrása: SITA/Kay Nietfeld/dpa via AP

 

Az ENSZ líbiai különmegbízottja, a szlovák Jan Kubiš kedd este váratlanul lemondott hivataláról. A nyugati sajtó „súlyos diplomáciai űrről” írt, amelyet Kubiš egy hónappal azelőtt hagyott maga után, hogy Líbiában kulcsfontosságú választásokat tartanának. Épp a választások miatt azonban az utóbbi időben egyre többen szorgalmazták, hogy líbiai megbízott irodája kerüljön át a svájci Genfből Tripoliba. Nem csoda, ha Kubiš nem ezt a forgatókönyvet választotta, a líbiai választási kampány igen gyorsan elfajulhat, hiszen a négy potenciális miniszterelnök-jelöltből kettőt háborús bűnökkel vádolnak. A szlovák diplomata egy évet sem töltött genfi hivatalában.

 

Líbiában Németország, az Egyesült Államok és Olaszország nyomására december 24-én tartanak választásokat, amitől azt várják, hogy rendezi a polgárháborús viszonyokat. A helyzet azonban elképesztően bonyolult. Az ország nyugati felében a Nyugat többsége által elismert tripoli egységkormány uralkodik névleg. Őket többek között Olaszország támogatja, mivel engedményeket élvez a líbiai felségvizek  gazdasági kihasználása terén. Csakhogy a tripoli kormány képtelen ellenőrzése alá vonni a dzsihadisták és különböző törzsek által uralt déli vidékeket, ami miatt egyre nagyobb gondot jelent a terrorizmus.

 

Emiatt például Franciaország nem Tripolit, hanem Khalifa Haftár tábornokot támogatja, aki az ország keleti felét irányítja Bengáziból. Tripoli és Haftár között tört ki legutóbb egy kvázi polgárháború, amelyben olyan hatalmak is részt vettek valamelyik fél oldalán, mint Törökország és Franciaország.

 

 hirdetes_300x300  

A háborús helyzetet a hatalom újbóli elosztása oldhatja meg. Eredetileg úgy volt, hogy az elnökválasztásokkal egyidőben tartják a parlamenti választásokat is, ám ez utóbbit végül egy hónappal elhalasztották. Csakhogy még így sem tudnak megállapodni az érdekelt felek a választás szabályaiban.

 

A jelöltek

 

Jelöltekből jelenleg négy van: Agila Száleh, a líbiai képviselőház elnöke, Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány elnöke, Khalifa Haftár tábornok és Szaif al-Iszlám Kadhafi, a 2011-ben megdöntött és meggyilkolt diktátor, Moammer el-Kadhafi fia.

 

Agila Száleh volt az, aki kidolgozta a választásokat lehetővé tevő törvényt. Dbeibah ideiglenes kormányfő azonban szabálytalannak nevezte a törvényt, mert az azt mondja ki, hogy a jelölt a választások előtt három hónappal nem viselhet semmilyen hivatalos tisztséget. Dbeibah és társai a mindkét választás elhalasztását követelték, hiszen jelenleg nem csak hogy Dbeibah a kormányfő, de nemrég elfogadott infrastrukturális fejlesztési programja miatt a legnépszerűbb is, és így a választások potenciális befutója.

 

Haftár tábornok esélyei sem rosszak, lévén, hogy az ország keleti felét ő irányítja, és ezen az sem változtat, hogy a választások kedvéért ideiglenesen lemondott a Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetéséről. Haftár nemrég 14 hónapon át ostromolta Tripolit, amely csak török segítséggel tudta visszaverni Haftár erőit. Kevésbé hangoztatott körülmény, hogy Oroszország és Egyiptom mellett Franciaország is Haftár oldalán szállt be a konfliktusba, mert azt remélte tőle, hogy katonaként hajlandó lesz felvenni a harcot a Líbia déli részein burjánzó terrorizmus ellen.

 

A sorban az utolsó jelölt, aki egyben a legérdekesebb is, Kadhafi diktátor fia. A 49 éves ifjabb Kadhafi nyilvánosan Líbiában utoljára 2015-ben szerepelt egy online videókonferencián, mikor az egyik líbiai bíróság háború bűnök elkövetése miatt halálra ítélte. Ráadásul a hágai Nemzetközi Bíróság elfogatóparancsa is érvényben van még ellene. Esélyei mindennek ellenére nem elhanyagolhatóak, hiszen apja uralkodása idéjen sokan azt várták tőle, hogy az utódlás után ő veszi át az ország irányítását, és nyugatbarátabb politikát folytat majd.

 

Mindemellett, nem elhanyagolható tény, hogy Líbia az idősb Kadhafi  meggyilkolása óta folyamatosan bukdácsol egyik belpolitikai válságból és belháborúból a másikba. Így fia színre lépése egyfajta nosztalgikus erővel bír és a békésebb időket idézi.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!