Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jerome Delay

 

Vasárnaptól Izrael teljesen lezárta határait minden beérkező repülőgép előtt a dél-afrikai új koronavírus-variáns behurcolásának megakadályozása érdekében. Az intézkedés értelmében külföldieknek legalább 14 napig tilos belépni az országba. Izraelben már több megerősített esetet is azonosítottak. Az új szupervariáns az Egészségügyi Világszervezettől az Omikron nevet kapta.

 

A WHO különösen aggodalmat keltőnek nevezte az Omikront, leginkább azért, mert a vírus szaporodásában és az természetes és vakcina által szerzett védettségben fontos szerepet játszó tüskefehérjében több mint 30 mutációt mutattak ki, vagyis a korábbi variánsoknál jóval nagyobb az esélye, hogy ellenáll a szerzett vagy oltóanyaggal szerzett immunitásnak.

 

A WHO ennek ellenére mértékletességre intette a világ országait a repterek lezárását illetően, állításuk szerint tudományos alapokon nyugvó bizonyítékokra alapozva kell ilyen döntéseket meghozni. Közben Dél-Afrika arra panaszkodik, hogy azért cserébe, hogy kiszúrta az új vírusvariánst, büntetésül beutazási tiltólistára került számos országnál. Ebből a szempontból a WHO felszólításának is van racionális alapja: el kellene kerülni, hogy országok a jövőben esetleg azért söpörjék szőnyeg alá egy-egy mutáció megjelenését, hogy elkerüljék az ő kárukra bevezetendő utazási tilalmakat.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk, bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.