Nyitókép: AdobeStock

 

A Pfizer gyógyszerészeti vállalat pénteken bejelentette, hogy a hagyományos két adag koronavírus elleni vakcina helyett három dózist fog tesztelni az öt évnél fiatalabb gyerekeken.

 

A vállalat azután döntött így, miután az előzetes elemzések eredményeiből kiderült, hogy a két- és négyéves gyerekeknél nem alakult ki olyan erős immunreakció, mint amennyit a gyerekeknek beadott alacsonyabb adagoktól vártak.

 

 hirdetes_300x300  

A kutatók egy hónappal a második dózis beadása után vizsgálták gyerekek egy csoportját, hogy kiderítsék, kialakult-e nálunk hasonló ellenanyagszint, mint a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél.

 

A két évnél fiatalabb gyerekeknek hasonló volt az ellenanyagszintjük, mint a serdülőknek, de az immunreakciójuk kétszer, sőt négyszer alacsonyabb volt. A kutatást és a vizsgálatokat ezért kibővítik egy harmadik adag vakcinával, amit a gyerekek legkésőbb két hónappal a második oltás után fognak megkapni.

 

Amennyiben a háromadagos vizsgálat sikeresnek bizonyul, a Pfizer/BioNTech konzorcium a vakcina veszélyhelyzeti használatát fogja kérni a 2022-es év első félévében.

 

A Pfizer/BioNTechnek már van egy gyerekvakcina verziója, amit az 5 és 11 év közötti gyerekeknek fejlesztett ki és a klasszikus vakcinaadag harmadát képezi. A fiatalabb gyerekek még kisebb adagot kapnak, de csak három mikrogrammal, ami a klasszikus adag tizede.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!