Evelin, Fülöp
  • HUF: 392.70
  • USD: 1.07
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Zeman: Fiala garanciát adott arra, hogy az új külügyminiszter betartja a kormányprogramot

Ettől függetlenül úgy véli, hogy a V4-től tartózkodó külügyi tárcavezető "nagyon gyenge miniszter"

Nyitókép forrása: SITA/CTK via AP Photo/Vit Simanek, pool

 

Prága, 2021. december 19., vasárnap (MTI) – Petr Fiala kormányfő személyesen vállalt felelősséget azért, hogy Jan Lipavsky új cseh külügyminiszter tevékenységében tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot. Miloš Zeman cseh államfő vasárnap a Prima News kereskedelmi hírtelevízióban ezzel indokolta döntését, hogy a korábban nyilvánosságra hozott fenntartásai ellenére végül mégis a Kalózpárt jelöltjét nevezte ki a cseh diplomácia élére.

 

“Legutóbbi találkozónkon Petr Fiala felajánlotta: személyes felelősséget vállal azért, hogy (Jan) Lipavsky tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot, ami konkrétan az Izraellel ápolt stratégiai partnerség fenntartását és a visegrádi együttműködés támogatását jelenti. Ez az a két dolog, amelyeket Lipavskynak felróttam” – jelentette ki Miloš Zeman az interjúban.

 

Az államfői hivatal korábbi közleménye szerint Zeman kifogásolta azt is, hogy Jan Lipavskynak nincs teljes egyetemi képzettsége és javasolta, hogy a következő Szudétanémet Napokat Csehországban tartsák meg. Petr Fiala biztosított arról – szögezte le az elnök – hogy a hagyományos szudétanémet találkozóra nem kerül sor Csehországban. Zeman szerint Fiala ezt Lipavsky “őrült ötletének” minősítette.

 

Miloš Zeman a kormány kinevezése előtt személyesen találkozott mind a 17 miniszter-jelölttel. Ezt követően nyilatkozott Zeman úgy, hogy egy kivételével minden jelöltet hajlandó kinevezni tárcavezetőnek. Nevet nem mondott, de az elnöki hivatal később megerősítette a sajtó értesülését, miszerint Jan Lipavskyról van szó, és nyilvánosságra hozta az elnök konkrét kifogásait is a jelöltet illetően. Ezt követően meglepetést keltett, hogy Miloš Zeman pénteken minden jelöltet miniszternek nevezett ki. Konkrét indokokat ezzel kapcsolatban eddig nem közöltek.

 

A műsorvezető felvetésére, hogy Lipavsky esete nem egyedi, és például Jan Hamáceknek a korábbi kormányfő első helyettesének és belügyminiszternek csak középiskolai végzettsége van, Zeman azt mondta: ez is zavarta, de szerinte különbséget kell tenni a belügyi és a külügyi tárca között, mert a külügy vezetőjének külföldön kell helytállnia, s ez megkülönbözteti őt a belügyminisztertől.

 

“Úgy gondolom, hogy egy szép napon a kormány is rájön, hogy Lipavsky nagyon gyenge miniszter, és megváltoztatja véleményét” – zárta le a témát Miloš Zeman.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket