Hatodik napja áramlik a gáz visszafelé a Jamal vezetékben - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Hatodik napja áramlik a gáz visszafelé a Jamal vezetékben

1,2 millió kilowattórányi energiahordozó lépi át a német-lengyel határt óránként

Nyitókép forrása: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vasárnap már hatodik napja áramlik a földgáz visszafelé az Jamal vezetéken. A Fehérországon és Lengyelországon keresztül Németországba gázt szállító korridorban jelenleg Németországból Lengyelország irányába zajlik a szállítás. A lengyel-német határnál lévő Mallnow-i mérőállomás adatai szerint 1,2 millió kilowattórányi energiahordozó lépi át a határt óránként.

 

A gázszállítás megfordításának eredményeképpen európai gázárak ezen a héten új rekordokat döntöttek meg, majd pénteken (december 24-én) ismét mérseklődtek. Oroszország állítja, nem politikai fegyverként használja az energiahordozót – a különös szállítási gyakorlatra ugyanis épp akkor történik, amikor Moszkva és a Nyugat kapcsolata rendkívül feszültté vált.

 

Vladimir Putyin orosz elnök csütörtökön kijelentette, azért áramlik visszafelé az orosz gáz a Jamal vezetékben, mert Németország inkább eladja azt a lengyeleknek és az ukránoknak, mint hogy csökkentse az árfelhajtó erőt a piacokon. Egyúttal a német importőröket vádolta meg az árak jelentős megemelésével.

 

SJE Nyílt nap

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket