Külügyek

Kuba élelmiszerhiánnyal küzd. Az emberek egy-két termékért órákig állnak sorban

Az emberek sokszor úgy állnak be a sorba, hogy nem tudják, mit fognak tudni vásárolni.

Nyitókép: SITA/AP

 

Kuba élelmiszerhiánnyal és a magas élelmiszerárakkal küzd. 2021-ben az infláció mértéke elérte a 70 százalékot, ekkor ugyanis a gazdaság fellendült és a 2020-as 11 százalékos csökkenés után 2 százalékot emelkedett. Az elmúlt harminc évben a tavalyelőtti volt a legrosszabb gazdasági válság.

 

A 11,2 millió lakosú országnak az egyre csökkenő kormányzati tartalékok miatt drasztikus módon korlátoznia kellett az árubehozatalt. A kormány tavaly májusban bejelentette, hogy 2009 óta most van a legalacsonyabb szinten a behozatal, ami a karibi ország szükségleteinek 80 százalékát fedezi.

 

Ennek következtében a kubaiaknak mindenért sorba kell állniuk: a kenyértől kezdve a fogpasztáig. Mindezt órákon keresztül a forró napsütésben, attól rettegve, hogy végül üres kézzel távoznak.

 

Mindenki sorban áll

 

A kommunista uralom 60 éve alatt a kubaiaknak szinte minden nap át kell élniük ezt a megpróbáltatást, de a koronavírus-járvány még inkább rontott a helyzeten. A gazdaság jelentős visszaesése és az amerikai szankciók szigorítása megtette a magáét.

 

 „Az egész éjszakát itt töltöttem, hogy valamit tudjak vásárolni“

 

– mondta a havannai piacon Edelvis Miranda, aki éjjel 01.00 órakor állt be a sorba és 11 órával később távozott.

 

 „Megérte, mert sikerült mindent beszereznem. Most van egy kis nyugalom, aztán ismét jön a sorban állás“

 

– mondta hazafelé két liter olajjal, két csomag csirkehússal, darált hússal és tisztítószerrel.

 

Az áruhiány mindenkit érint, még azokat is, akik „jobb pozícióban“ vannak. A hosszú sorokkal nekik is meg kell küzdeniük, bár gyakran lefizetnek más embereket, hogy tartsák a helyüket a sorban.

 

A kubaiak vízzel, kávéval és székkel felpakolva érkeznek a boltok elé. A rendőrség pedig mindig kéznél van, hogy rendet tudjon teremteni.

 

Dollárt csak a feketepiacról lehet szerezni

 

Jelenleg néhány kubai bolt csak külföldi pénznemet fogad el. Ezek a boltok jobban fel vannak szerelve, mint azok az üzletek, ahol csak pesóval lehet fizetni. A kubaiak többsége azonban nem engedheti meg magának, hogy ilyen boltokban vásároljon, amerikai dollárhoz pedig csak a feketepiacon lehet hozzájutni.

 

Az országban mindennapos, hogy az üzletekben egy adott időben csak két-három termék elérhető. Az emberek sokszor úgy állnak be a sorba, hogy nem tudják, mit fognak tudni vásárolni, és egyáltalán lesz-e még valami, amikor sorra kerülnek.

 

Van, hogy egyes konkrét termékek napokra eltűnnek a boltok polcairól, jelenleg ez a helyzet a tejjel. Amikor újra megjelennek, akkor általában csak a külföldi pénznemet elfogadó boltok árusítják, és pár óra alatt ezek a termékek is elfogynak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket