Bernát, Felícia
 • HUF: 384.68
 • USD: 1.06
 • 17 °C
 • 27 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A balti államok légelhárító és páncéltörő rakétákat adnak Ukrajnának

...mert az lehűti a kedélyeket...

Nyitókép forrása: illusztráció/Photo by Simon Infanger on Unsplash  

 

Lettország, Litvánia és Észtország úgy döntött, hogy Ukrajnát Stinger légvédelmi rakétákkal és Javelin páncéltörő rakétákkal látja el – számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál a balti államok védelmi minisztériumainak honlapjain olvasható tájékoztatásra hivatkozva.

 

A közlemény szerint a balti államok úgy döntöttek, hogy további védelmi segítséget nyújtanak Kijevnek az Oroszország által Ukrajnára és határaira gyakorolt fokozott katonai nyomás miatt. Észtország Javelin páncéltörő rakétákat, Lettország és Litvánia pedig Stinger légvédelmi rakétákat és hozzájuk kapcsolódó felszereléseket biztosít Ukrajna katonai, védelmi képességeinek megerősítésére. A közleményben hozzátették: ez a segítségnyújtás azután vált lehetővé, hogy az Egyesült Államok kormánya engedélyezte az amerikai gyártású fegyverek harmadik félnek történő átadását.

 

“Őszintén reméljük, hogy Ukrajnának nem kell majd bevetnie ezeket a fegyvereket, s felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy tartózkodjon az agresszív és felelőtlen magatartástól” – áll a közleményben.

 

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy egy Ukrajna elleni esetleges orosz invázió veszélye miatt Csehország azt tervezi, hogy Ukrajnát 152 milliméter kaliberű lövedékekkel látja el nehéztüzérsége számára. Erről csütörtökön beszélt egy interjúban Jana Cernochová cseh védelmi miniszter.

 

Nagy-Britannia a héten küldött kétezer páncéltörő fegyvert és körülbelül harminc elit katonát Ukrajnának, hogy kiképezzék az ukrán fegyveres erők tagjait. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig pénteken jelentette be, hogy kormánya mintegy 120 millió kanadai dollár (körülbelül 30,4 milliárd forint) értékben nyújt kölcsönt Kijevnek az ukrán gazdaságot fenyegető orosz destabilizációs törekvések elleni fellépésre – emlékeztetett a hírportál.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2022. jan. 22. 09:59

csak tudnám, hogy ezek a"bolhafos"balti államok miért avatkoznak bele ebbe az Ukrán konfliktusba!? Remélem, hogy Putyin elnök úr már végre elzárja azt a k@rva gázcsapot és megfagy ezeknek a patkány libsi ideológiát követni vágyó embereknek a "pics@juk"..... én már rég megtettem volna Putyin papa helyében.

  Petike
  2022. jan. 23. 14:42

  ha jol tudom akkor a lengyelek és a balti államok már rég átálltak a norvég gázvezetékre és nem fuggnek teljes mértékben a ruszki gáztol.Apropo nagyon helyesen tették hogy 2004ben beléptek a NATOba mert ma már rég orosz gyarmatok lennének.Az EU az amerikaiakkal pedig már tárgyalnak a qatarbol torténo gázbehozatalrol hogy ne tudjanak bennunket a muszkák zsarolni aztán majd meglátjuk ha nem fogunk toluk fuggni akkor mibol lesz pénzuk a ruszkiknak ha az EU le fogja joval csokkenteni a gázbehozatalát Muszkafoldrol.

Bendegúz Ábrahám
2022. jan. 22. 14:03

Ebből is látszik, hogy Putyin előbbre látó mint a többi politikus. Ha elzárná a gázcsapot, akkor fele libsi banda megfagyna a másik fele meg lehethogy menekülne épp Oroszországba. Na erre meg nincs nagy szüksége, tudjuk milyen áldásos tevékenysége lehet a sok migránsnak....

  Petike
  2022. jan. 23. 14:46

  az oroszok teljes mértékben fuggnek a gázexporttol ha elzárnák a csapot akkor az orosz gazdaság osszeroppanna ezt az orosz maffiozofonok is nagyon jol tudja mert már régen elzárta volna a csapot.Ugyhogy ne orulj elore.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket