Nyitókép: AP Photo/Lithuanian Ministry of National Defense

 

Nagy-Britannia fontolóra vette katonai jelenlétének komoly mértékű növelését az európai kontinensen, mindenekelőtt Kelet-Európában – közölte a Downing Street.

 

London az európai határok megerősítésére irányuló terv részeként nagyobb NATO-telepítést hajtana végre, válaszul arra, hogy Oroszország csapatokat vonultat fel az ukrán határon. Hangsúlyozták, hogy bármilyen Ukrajna elleni orosz támadásra azonnali szankciókkal reagálnának.

 

Boris Johnson miniszterelnök a jövő héten látogatást tesz a térségben, és telefonon is beszélni fog Vlagyimir Putyinnal. Hangot akar adni annak a véleményének, hogy az elrettentés és a diplomácia elegyének sikeres alkalmazása nélkül több ezer emberélet veszhet oda Oroszországban és Ukrajnában egyaránt.

hirdetes

 

Johnson a NATO északi és balti államokbeli tagjainak tett „lehető legnagyobb ajánlatról” beszélt, amely megduplázná a csapatok létszámát és védelmi fegyvereket küldene Észtországba (Nagy-Britannia jelenleg több mint 900 katonát állomásoztat Észtországban). A miniszterelnök hangsúlyozta: ez a csomag egyértelmű üzenetet küldene a Kremlnek: nem tűrjük el destabilizáló tevékenységüket, és mindig kiállunk NATO-szövetségeseink mellett az orosz ellenségeskedéssel szemben.

 

Utasítottam fegyveres erőinket, hogy készüljenek fel a jövő héten Európa-szerte történő bevetésre, biztosítva, hogy képesek legyünk támogatni NATO-szövetségeseinket –jelentette ki a brit miniszterelnök. A kormánytisztviselők a jövő héten Brüsszelben véglegesítik az ajánlat részleteit, a miniszterek pedig hétfőn megvitatják a katonai lehetőségeket.

 

Liz Truss brit külügyminiszter és a védelmi miniszter is Moszkvába utazik, hogy az elkövetkező napokban tárgyalásokat folytasson orosz kollégáival a kapcsolatok javítása és a feszültségek enyhítése céljából. Ben Wallace védelmi miniszter a héten felkeresi Magyarországot, Szlovéniát és Horvátországot is.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.