Nyitókép: EPA/Andre Pichette

 

Több ezren tiltakoztak a járványügyi korlátozások ellen a kanadai fővárosban. A tiltakozási hullám azután robbant ki, hogy január közepén életbe lépett az a szabály, amely 14 napra karanténra kötelezi azokat a kanadai fuvarozókat, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást. Kanadában a lakosság 80 százaléka szerzett teljes védettséget, 40 százalékuk pedig már a harmadik oltást is felvette.

 

„Ez egyszerűen ellenkezik mindennel, amit eddig  demokratikusként ismertünk. Még soha nem szembesültünk ilyen korlátozásokkal.”

 

– mondta az egyik demonstráló. Már napokkal korábban több tízezer kamionos indult el Kanada szinte minden szegletéből a fővárosba, hogy a karanténszabályok ellen tüntessen. A közösségi oldalakon megosztott felvételeken teherautók és kamionok végeláthatatlan sorokban kígyóztak az autópályákon.

 

 hirdetes_300x300  

Eközben az út szélén és a felüljárókon az emberek kanadai zászlókat lengettek és kormányellenes táblákat emeltek a magasba. Időközben újabb demonstrálók csatlakoztak a konvojhoz, de már nemcsak a kötelező karantén visszavonását, hanem a járványügyi korlátozások eltörlését és a kormány lemondását is követelték. A rendőrség szerint mintegy 10 ezren tüntettek Ottawában.

 

Justin Trudeau miniszterelnök elítélte a megmozdulást, szerinte egy elenyésző kisebbség tiltakozik, mivel a kanadai kamionosok többsége, mintegy 90 százaléka be van oltva.

 

Kanadában eddig mintegy hárommillióan fertőződtek meg a koronavírussal, és több mint 36 ezren haltak meg a szövődmények miatt.

 

Hirado

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!