Nyitókép forrása: facebook.com/Ivan Korčok

 

Csehország új kormánya újabb jelét adta annak, hogy hajlandó lenne éket verni a Visegrádi Négyek tagjai közé. A cseh európai ügyekért felelős miniszter, Mikuláš Bek „cseh-szlovák tandem” kialakítását javasolja, kifejezetten Lengyelország és Magyarország álláspontjának ellensúlyozása céljából – ami  a gyakorlatban lényegében a brüsszeli narratíva kritikátlan átvételét jelentené.

 

A baloldali Kalózpárthoz tartozó Bek ehhez a visegrádi csoport nyártól kezdődő szlovák soros elnökségét használná fel. Csehország, amely az EU soros elnökségét veszi át, a lengyel és magyar médiaszabadságot tenné meg központi témájává, partnerként bevonva a szlovákokat az agenda teljesítésébe.

 

Azt látjuk tehát, hogy az ukrán válság, az energiaválság, az infláció, a járvány és gazdaság hatásainak kezelése helyett az új cseh kormány baloldali része lényegében – Brüsszel és Berlin nagy örömére – a Visegrádi Négyek szétverését, vagy legalábbis fellazítását készíti elő. Lényegi kérdések helyett pedig jogállamisággal, médiapluralizmussal akarnak foglalkozni soros elnökségük ideje alatt.

 

 hirdetes_300x300  

„A közös nevezőt jelentő témák egyike a média szabadsága és felelőssége. Arra számítok, hogy a cseh elnökség egyes prioritásai ebben az irányba fognak haladni, és úgy tűnik, szlovák részről is megértésre talált igyekezetünk. Szlovákia elég drasztikus tapasztalatokkal rendelkezik a média kapcsán, Csehországban pedig meglehetősen összetett vita zajlott a közmédia ellenőrzéséről vagy egyes magáncégek médiapiacra gyakorolt befolyásáról.

 

közölte Bek Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszterrel folytatott szlovákiai tárgyalását követően.

 

Maga Korčok közhelyes nyilatkozatot tett a közös sajtótájékoztatón.

 

„Csehországgal nagyon sok területen közeli állásponttal rendelkezünk, különösen például a jogállamiság uniós szabályainak tiszteletben tartását illetően. Ha kétségek merülnek fel a betartását illetően, akkor egyetértünk Csehországgal abban, hogy a politikai párbeszéd és közös megoldáskeresés a járható út”

 

mondta Korčok. Valószínűleg szándékosan figyelmen kívül hagyva azt, hogy a jogállamiság uniós szabályai egy olyan intézkedéscsomagot jelentenek a gyakorlatban, ahol még azelőtt szankcionálnának – természetesen politikai-ideológiai alapon – egy-egy tagállamot, hogy megállapítanák a jogállamisági mulasztásairól szóló vádak valódiságát. Elég lenne hozzá egy politikailag megfelelően elfogult büsszeli bürokratákból álló bizottság – ilyenekből akad bőven…

 

Korčok eddigi külügyminiszteri tevékenységére visszatekintve azonban aligha kétséges, hogy nem okoz számára problémát aktívan részt venni a Visegrádi Négyek leépítésében. Korčok korábban is azt hangsúlyozta, hogy a V4 együttműködése kizárólag azon a területen érvényesüljön, ahol az Szlovákiának előnyt hoz, illetve, hogy Szlovákia számára a nyugati partnerek véleménye az elsődleges.

 

De nem csak ebben a témában húzná magával Csehország Szlovákiát. A keleti partnerség kérdésében állítólag „Szlovákiával hasonlóan vélekednek, és távol állnak az olyan állásponttól, mint amit a közelmúltban Magyarország képviselt”.

 

„A mostani V4-es találkozónkon a lengyel és magyar kollégák felvetették a jogállamiság kérdését és véleményüket az EU-val folytatott ezt illető konfliktusról. Úgy gondolom, hogy helyénvaló lenne, ha Csehország és Szlovákia olyan témákat emelne be a vitába, amelyekben nem feltétlenül lesz közös álláspontunk (Lengyelországgal és Magyarországgal)”

 

fogalmazott Bek, aki a Bloombergnek adott interjújában korábban már jelezte, hogy Csehország a Visegrádi Négyek szövetsége helyett a Slavkovi Hármakra (Ausztria, Szlovákia, Csehország) és a német és osztrák kapcsolataik szorosabbá tételére fókuszálna.

 

körkép.sk, rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.