Nyitókép: AP Photo/Patrick Semansky

 

Joe Biden elnök hivatalosan is jóváhagyta további amerikai haderők Kelet-Európába telepítését. Ukrajnai bevetésükről nincs szó.

 

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok jelentős erőket tart fent Európában, hogy garantálja a NATO-szövetségesek biztonságát. Ezek a csapatok segítenek abban, hogy elejét vegyék az agressziónak, és fenntartsák a stabilitást Európában.

 

Megerősítésükre újabb amerikai katonák Európába vezényléséről döntöttek. Nagyjából 2000 amerikai katonát telepítenek az USA-ból Lengyelországba és Németországba, valamint további 1000-et Németországból Romániába. Lengyelországban már most is 4000 amerikai katona állomásozik.

hirdetes

További 8500 katonát helyeztek fokozott készültségbe az Egyesült Államokban arra az esetre, ha a NATO Reagáló Erőnek (Response Force) szüksége lenne támogatásra, vagyis gyors amerikai reakcióra.

 

Amint arról a NATO főtitkára pár napja beszélt, a Pentagon is megerősítette, hogy NATO-csapatokat még orosz invázió esetén sem fognak Ukrajnában bevetni.

 

Washington üdvözli, hogy több NATO-szövetséges tagállam, köztük Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Dánia is felajánlotta részvételét a szövetség keleti szárnyának megerősítésében.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.