Nyitókép: Nézőpont Intézet

 

43 százalék azok aránya, akik inkább pozitívan vélekednek Vlagyimír Putyinról. 36 százalék pedig inkább negatívan látják az orosz elnököt. Ezek a Magyarországra vonatkozó adatok a Nézőpont Intézet felmérése alapján, melynek adatfelvétele 2021 novemberében készült.

 

Szlovákiában a térség 12 vizsgált országának összehasonlításában még a magyarországinál is pozitívabb Vlagyimír Putyin megítélése, mégpedig 57-33 arányban.

 

Ezzel Szlovákia a 12 ország tekintetében Szerbia és Bulgária után a harmadik helyen szerepel.

 hirdetes_810x300  

 

Személyes találkozók

 

A közép-európai régióból csak Szerbia, Ausztria, Bulgária, Magyarország és Szlovákia vezetői vették fel az elmúlt három évben a kapcsolatot az orosz elnökkel személyesen vagy telefonon.

 

Kép forrása: Nézőpont Intézet felmérése

 

A Nézőpont Intézet szerint

 

„jól elkülönülnek a szláv rokonság és a hagyományos geopolitikai partnerség okán oroszbarát érzületű országok, mint például Szerbia, Bulgária, Montenegró, Szlovákia és Észak-Macedónia. Az oroszbarát országoktól eltérő a pragmatista országok viszonya Oroszország irányába, ahol jellemzően megosztottabb a közvélemény is az orosz elnök megítélésében, diplomáciai kapcsolattartásuk pedig nem ideológia, hanem az ország gazdasági és politikai érdeke által vezérelt.”

 

Putyin megítélése a szerbek körében a legkedvezőbb a régióban, 77 százalékuk vélekedik pozitívan, 15 százalékuk pedig negatívan a személyéről.

 

A bolgárok esetében az arány, mely a második legkedvezőbb a régióban 60-22 százalék. Bulgáriát Szlovákia, majd az Észak-Macedónok és Montenegró, illetve Magyarország követi.

 

 

Szlovákia a Nézőpont Intézet szerint az oroszkritikusok körébe sorolható, annak ellenére, hogy Putyin népszerű a szlovákok körében, miután bevonódtak a cseh-orosz vitába, és tavaly tavasszal kiutasítottak 3 orosz diplomatát. Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök 2019 júniusában találkozott Putyinnal Szentpéterváron. A szlovák érzület közelebb áll az oroszbarát attitűdhöz, 57 százalékuk pozitívan, és csupán 33 százalékuk látja negatívan Putyin személyét.

 

Módszertan:

 

A felhasznált adatok a „Kérem mondja meg, hogy Ön inkább pozitívan vagy inkább negatívan vélekedik Vlagyimir Putyinról! Kérem azt is mondja meg, ha nem ismeri!” kérésre adott „Pozitívan” és „Negatívan” válaszok arányszámai. Az adatfelvétel a vizsgált tizenkét közép-európai országban történt országonként 1000-1000 fő megkérdezésével.

 

A minta minden országban reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.