Nyitókép: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

Csehország és Lengyelország megállapodott a határ menti Turów lignitbánya üzemeltetéséről, amely korábban feszültséget okozott a két ország viszonyában.

 

A cseh-lengyel államközi megállapodást csütörtök délben Prágában írta alá a két ország kormányfője, Petr Fiala és Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő mindössze néhány órás munkalátogatást tett Prágában. Mindkét kormányfő sikernek minősítette a megállapodás aláírását, amely szerintük „súlyos akadályt” távolított el a cseh-lengyel kapcsolatok elől.

 

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy tavaly a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hozott a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

 

 hirdetes_300x300  

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Lengyelország a megállapodásban kötelezte magát arra, hogy Turów közelében földalatti védőrendszert épít ki, amely megakadályozza a csehországi víztartalékok elfolyását lengyel területre. Ugyancsak vállalták földgát kiépítését a zajszennyezés terjedésének megakadályozására a cseh határrégióba, és néhány további környezetvédelmi intézkedést is.

A lengyel fél kötelezte magát továbbá arra, hogy 45 millió eurót fizet a cseheknek megfelelő környezetvédelmi óvintézkedésekre a határ menti régióban. Prága pedig arra kötelezte magát, hogy miután megkapja a pénzt, visszavonja az Európai Bírósághoz benyújtott panaszát Lengyelország ellen. A bíróság a cseheknek adott igazat, és kártérítés megfizetésére kötelezte Varsót, amelynek Varsó nem tett eleget.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.